Politika

KURTI OTPUTOVAO U BRATISLAVU NA SASTANAK SA LAJČAKOM I BORELJOM: Tema razgovora tenzije na severu KiM

Autor Tamara Milošević Grbić

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti otputovao je danas u Bratislavu na sastanak sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kurti je nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao da dvojici zvaničnika EU jasno stavio do znanja da bi "bilo razumevanja da je protest Srba na severu bio miran".

Razgovarao sam sa visokim predstavnikom Boreljom i izaslanikom Miroslavom Lajčakom, rekao sam im da ću razumeti ako protesti budu mirni. Ali ne sa nasilnicima koji pišu slovo 'Z' i viču na srpskom jeziku 'ubij, ubij'. Ako žele mirne proteste, onda imaju mene, a bio sam politički aktivista ceo život, spreman sam da ih saslušam i možda se složim sa njima“, izjavio je Kurti.

Pored sastanka sa zvaničnicima EU, Kurti će učestvovati na nekoliko panela.

Aljbin Kurti opisao je izlaz iz tenzija na severu kao "pravu prugu sa dva koloseka" i ukazao da je rešenje najpre povlačenje kako ih je nazvao "huligana" sa ulica.  Nakon toga smanjićemo broj prisutnih policajaca na severu, a istovremeno napredovati u primeni sporazuma.

Kurti je u Bratislavi rekao da je poruka SAD snažna i da oni pokušavaju da pronađu izlaz.

Pitali ste da li ste uplašeni ili zabrinuti. Zabrinut sam sve vreme, ali nisam uplašen. SAD su poslale snažnu poruku, trudimo se da nađemo izlaz, a izlaz ne treba da bude krivi put, već železnica. Dva koloseka. Prvo da izađemo iz krize na severu, što znači vladavina prava", izjavio je Kurti. 

(EURACTIV.rs)