Politika

KURTI OPTUŽIO SRBIJU ZA SUKOBE: Proteste građana nazvao izrežiranim i naručenim

Autor Tamara Milošević Grbić

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je u intervjuu za CNN rekao je da intenzivno razgovara sa međunarodnim partnerima, SAD i EU, u vezi sa situacijom na severu Kosova.

epa10367166 Kosovo Prime Minister Albin Kurti (L) addresses a joint press conference in Prague, Czech Republic, 15 December 2022. Kosovo’s Prime Minister Kurti submited membership application to join the European Union to the Czech Presidency of EU. Kosovo’s President Vjosa Osmani, Prime Minister Albin Kurti, and Parliament Speaker Glauk Konjufca signed the application for EU membership on 14 December 2022. EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER
Izvor: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

U intevrjuu za CNN Aljbin Kurti naveo je i da, kako je rekao, "neće predati demokratsku republiku fašističkoj miliciji", nazivajući tako srpske demonstrante na severu KiM.

Svi međunarodni faktori su priznali izbore koji su održani 23. aprila. Kad se zna proces i rezultati, onda bi načelnici trebalo da idu u opštine. Ko bi tu još trebalo da bude, ako ne predsednici. Blisko sarađujemo sa međunarodnim faktorima, posebno sa SAD i EU, koje smatramo veoma vrednim saveznicima i partnerima. Mi ćemo se potruditi “, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da postoje dokazi da među gomilom demonstranata ima ultranacionalista desnice, koje Srbija plaća i naređuje.

"Nemamo posla sa mirnim demonstrantima, već sa kriminalnim bandama, ekstremistima, ultranacionalistima desnice, koje Beograd plaća i naručuje, a koji se dive Putinu. To je fašistička milicija koja je napala naše policajce, KFOR, ali i novinare na terenu. Nije moguće da nema predsednika u opštinama. Vlast na Kosovu se ne osvaja šok bombama, zločinima, nasiljem, već se osvaja izborima“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da "postoji na desetine snimaka i fotografija koje pokazuju da je srpska milicija na prvoj liniji fronta onih koji protestuju".

"Neki dolaze sa severa, a neki iz Srbije. Kosovo je demokratska republika, Srbija je proruska autokratija. Nema tu mnogo demokratije. Naredili su tamošnjoj žandarmeriji da dođe i napravi nerede na severu Kosova“, rekao je Kurti.

Upitan zašto je poslao policiju u severne opštine, Kurti je rekao da u svakoj opštini ima policajaca. On je, međutim, rekao da će biti sve većeg broja sve dok „ispred zgrade bude nasilnika”.

Želim da policajci štite vladavinu prava, održavaju red. Opštine treba da budu za sve, a ne za paralelne strukture Srbije“, rekao je Kurti.

„Kosovo je demokratska republika, Srbija je proruska autokratija. Nema tu mnogo demokratije. Naredili su tamošnjoj žandarmeriji da dođe i napravi nerede na severu Kosova“, rekao je Kurti.

Kurti je istakao da ne može biti privilegija samo za jednu manjinu na Kosovu i dodao da "Srbija tuguje i žali se zbog gubitka Kosova 1999. godine kada je NATO intervenisao".

„Kosovo je priča o uspehu intervencije NATO-a i to zabrinjava Beograd i Kremlj“, nagalsio je Kurti.

(EZRACTIV.rs)