Politika

DANSKA VLADA PREDSTAVILA PLAN INVESTIRANJA U ODBRANU: Trostruko veća ulaganja u narednoj deceniji

Autor Milena Antonijević

Danska vlada je juče predstavila planove za investiranje 143 milijarde danskih kruna (19,2 milijarde evra) u odbranu u narednih 10 godina, u skladu sa obećanjem da će ispuniti cilj NATO-a o potrošnji.

Izvor: EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen

„Moramo, u većoj meri, biti u stanju da ispunimo zahteve i očekivanja koja NATO i njegovi saveznici imaju od Danske", rekao je novinarima Troels Lund Poulsen, vršilac dužnosti ministra odbrane.

„Ovo zahteva velika ulaganja u naše oružane snage da bismo uklonili svoj deo odgovornosti", rekao je on.

Kao i većina članica NATO-a, nakon završetka Hladnog rata, Danska je smanjila svoje vojne sposobnosti da bi vodila konvencionalni rat u Evropi.

Ali kao odgovor na rat u Ukrajini, Kopenhagen je prošle godine obećao da će trajno povećati potrošnju na odbranu i bezbednost na 2% bruto domaćeg proizvoda do kraja 2030. godine, u skladu sa ciljevima NATO-a.

Od 2024, godišnja potrošnja će se smanjiti na 19,2 milijarde danskih kruna (2,6 milijardi evra) do 2033. godine, sa sadašnjih 6,9 milijardi danskih kruna (926 miliona evra).

To znači da će se danska potrošnja za odbranu skoro utrostručiti u narednih 10 godina.

Ukupni okvir za potrošnju biće uspostavljen u predlogu Vlade, tokom kojeg bi se kontinuirano dogovarale odluke o vojnim nabavkama.

Ovim potezom Danska prati druge članice Alijanse koje su od početka rata u Ukrajini obećavale povećanje troškova odbrane jednu za drugom, svuda širom evropskog kontinenta.

Danska se takođe pridružila zajedničkoj odbrambenoj politici EU kao odgovor na pretnju koju je predstavljala Rusija nakon što je napala Ukrajinu 2022.godine.
Uprkos obavezi koju su članice NATO-a preuzele 2022. godine, većina njih i dalje ne ispunjava obećanje o odbrambenim troškovima alijanse. Samo sedam članova ispunjava cilj, uprkos njihovom kontinuiranom ulaganju u odbranu.

Skoro 10 godina kasnije, saveznici u NATO-u razmatraju pretvaranje ciljane potrošnje od 2% BDP-a u obavezu.

„U julu očekujem od saveznika da pristanu na ambicioznije planove o ulaganjima u odbranu, jer je 2% BDP-a minimum koji treba uložiti u našu odbranu", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u martu, predstavljajući brojke o potrošnji na odbranu za 2022. godinu.

Diskusija među članicama NATO-a je, međutim, još uvek u toku i nije postignut dogovor o budućnosti obećanja ulaganja.

(EURACTIV.rs)