Politika

MIROSLAV LAJČAK O SITUACIJI NA SEVERU KIM: NATO ovo ne može da reši, treba nam političko rešenje

Autor Aleksandra Vrbica

"Nije na NATO-u da ovo rešava, nama treba političko rešenje. I očigledno je da obe strane moraju da odrade svoj deo", izjavio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Izvor: EPA-EFE/Andrej Cukić

Događaji na severu Kosova i Metohije su apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ističući da je moguće samo političko rešenje kroz postojeći dijalog, prenosi Dojče vele.

Lajčak smatra da ne možemo imati normalizaciju i eskalaciju u isto vreme. On je istakao da je potrebno deeskalirati, vratiti se radu na normalizaciji, na implementaciji dokumenta.

Što se tiče raspoređivanja dodatnih NATO snaga u regionu i njihove eventualne pomoći u deeskalaciji sukoba, Lajčak je rekao da to može se reši samo politički, kroz postojeći dijalog.

"Dakle, jačanjem NATO-a jačaju i garancije da će biti sprečena dalja eskalacija, ali očigledno je da NATO ovo ne može da reši - uz sve moje poštovanje prema NATO-u. Nije na NATO-u da ovo rešava, nama treba političko rešenje. I očigledno je da obe strane moraju da odrade svoj deo", izjavio je Lajčak.

On smatra da je razlog za eskalaciju na severu Kosova i Metohije nepoverenje između Srba i Albanaca i podsetio da je na izborima u četiri opštine izlaznost bila 3,4 odsto i da novoizabrani gradonačelnici jesu ispunili zakonske kriterijume, ali da, kada se govori o legitimnosti ili reprezentativnosti, postoji veliki znak pitanja.

(EURACTIV.rs)