Politika

SRPSKA ZASTAVA OD 250 METARA I BODLJIKAVA ŽICA: Noć u Zvečanu protekla mirno, tenzija prisutna

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Srpska zastava duga 250 metara razvijena je u Zvečanu tokom mirnog protesta. KFOR razvukao bodljikavu žicu, javlja RTS.

Izvor: RTS/screenshot

Noć između utorka i srede protekla je mirno na severu Kosova i Metohije, ali tenzije su prisutne, kako na lokacijama oko zgrada lokalnih samouprava tako i šire. Na putevima su snage KFOR-a, policije ima ređe.

Oko samih objekata i dalje su jake snage mećunarodnih vojnih trupa sa vojnicima u opremi za razbijanje demonstracija. U zgradi lokalne administracije u Zvečanu su specijalci policije pod komandom Prištine, a njihova oklopna vozila su ispred, javljaju dopisnici Radio-televizije Srbije.

Nema nagoveštaja povlačenja ni specijalnih snaga policije iz opštinskih objekata, niti povlačenja KFOR-a. Naprotiv, vojnici KFOR-a su u utorak tokom dana u Zvečanu doneli bodljikavu žicu kojom dodatno ojačavaju zaštitu. Nema smanjenja ni snaga policije.

Srđan Milosavljević, bivši predsednik Skupštine Opštine Zvečan ponovio je da su zahtevi povlačenje specijalnih jedinica policije iz opština sa severa Kosova i Metohije.

"Da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština, da se naši neosnovano uhapšeni građani Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste na slobodu, jer nisu krivi što su živi. Imamo informacije da su advokati na terenu i čekamo povratne informacije o tome da li će biti pušteni na slobodu", rekao je Milosavljević.

Razvijena je uz aplauz srpska zastava dugačka 250 metara. Milosavljević je pozvao građane na miran protest.

Ministar odbrane Miloš Vučević kazao je za RTS da Srbija nije zadovoljna postupcima KFOR-a, i da su Srbi "saterani u ćošak".

(EURACTIV.rs)