Politika

NATO RASPOREĐUJE DODATNE SNAGE NA KIM: Odluka doneta kao odgovor na nemire

Autor Tamara Milošević Grbić

Kao odgovor na nemire i ranjavanje pripadnika Kfora, NATO je odredio raspoređivanje Operativnih rezervnih snaga za Zapadni Balkan, saopšteno je iz Združene komande NATO-a u Napulju.

epa10662192 Soldiers of NATO-led international peacekeeping Kosovo Force (KFOR) in defence formation after clashes with ethnic Serbs in front of the building of the municipality in Zvecan, Kosovo, 29 May 2023. Protests and clashes in Zvecan continue as tensions in northern Kosovo’s region, with majority of ethnic Serbian people, arose after ethnic Albanians mayors took offices in four towns following elections boycotted by Serbian community. Serbian President Vucic on 26 May has put Serbian Army on high alert. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Izvor: Georgi Licovski/EPA

''Raspoređivanje dodatnih snaga NATO-a na Kosovu je odluka kako bi se osiguralo da Kfor ima kapacitete koji su mu potrebni da održi bezbednost u skladu sa našim mandatom Saveta bezbednosti UN. Želim da pohvalim Kfor što je preduzeo brze, uzdržane i profesionalne akcije da interveniše kako bi zaustavio nemire i spasio živote. Nasilje mora da prestane, a sve strane moraju da prestanu da preduzimaju radnje za podrivanje mira u bilo kojoj zajednici na Kosovu'', naveo je komandant Združenih savezničkih snaga u Napulju Stjuart Manš.

U saopštenju obavljenom na Tviter nalogu Komande, dodaje se da oni nastavlja da ''pomno prati'' situaciju na Kosovu i da će nastaviti da koordinira sa Kforom, kako bi se osiguralo da ''imaju sve sposobnosti i snage koje su im potrebne da obezbede okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice u skladu sa mandatom na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999.

(EURACTIV.rs)