Politika

ZBOG SITUACIJE NA SEVERU KIM BIĆE ORGANIZOVAN HITAN SASTANAK NA VISOKOM NIVOU: Borelj razgovarao i sa Vučićem i Kurtijem

Autor Tamara Milošević Grbić

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Džozep Borelj je na konferenciji za medije osudio nasilje na severu Kosova, piše Gazeta Online Reporteri.net.

Izvor: EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda

Žozep Borelj je rekao da Evropska unija stoji iza NATO-Kfor-a u interesu mira i stabilnosti na Kosovu.

Evropska unija najoštrije osuđuje nasilje na severu Kosova koje smo videli poslednjih dana. Nasilje nad građanima, medijima i trupama KFOR-a je apsolutno neprihvatljivo i dovodi do veoma opasne situacije. Evropska unija stoji iza NATO-KFOR-a, u interesu mira i stabilnosti na Kosovu“, rekao je prvi Borelj.

Jutros sam ponovo kontaktirao premijera Kosova Aljbina Kurtija, a sinoć i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Pozivam obe strane da hitno i bezuslovno smanje tenzije. Sve ostalo se mora izbeći i vratiti mir. Kao prvi korak da se obustavi policijska operacija sa fokusom na zgrade opština na severu Kosova, a nasilni demonstranti da odu i nastave razgovore sa dvojicom lidera“, dodao je Borelj.

On je nagalsio da očekuje od strana da se ponašaju odgovorno, kao i njihovo angažovanje u dijalogu za pronalaženje rešenja za situaciju na severu, dok je dodao da radi na hitnom sastanku na visokom nivou.

Evropska unija očekuje od strana da se odmah ponašaju odgovorno i da se uključe u dijalog za rešavanje situacije na severu i garantovanje mira i bezbednosti za sve građane. Iz tog razloga radim na organizovanju hitnog sastanka na visokom nivou“, istakao je Borelj.

(EURACTIV.rs)