Politika

KFOR POZVAO OBE STRANE DA PREUZMU ODGOVORNOST ZA SITUACIJU NA SEVERU: Sprečiti svaku dalju eskalaciju sukoba

Autor Tamara Milošević Grbić

Kfor je prethodno saopštio da je u jučerašnjem sukobu sa demonstrantima na severu KiM povređeno 30 njihovih vojnika.

epa10662192 Soldiers of NATO-led international peacekeeping Kosovo Force (KFOR) in defence formation after clashes with ethnic Serbs in front of the building of the municipality in Zvecan, Kosovo, 29 May 2023. Protests and clashes in Zvecan continue as tensions in northern Kosovo’s region, with majority of ethnic Serbian people, arose after ethnic Albanians mayors took offices in four towns following elections boycotted by Serbian community. Serbian President Vucic on 26 May has put Serbian Army on high alert. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Izvor: Georgi Licovski/EPA

Komandant misije Kfor-a general-major Anđelo Mikele Ristučija rekao je da Kosovo i Srbija treba da preuzmu punu odgovornost za ono što se dešava na severu, umesto da se, prema njegovom mišljenju, kriju iza lažnih narativa.

Da bi se izbegli sukobi između strana i da bi se smanjio rizik od eskalacije, mirovne snage Kfora sprečile su pretnje po živote kosovskih Srba i AlbanacaObe strane moraju da preuzmu punu odgovornost za ono što se dogodilo i spreče svaku dalju eskalaciju, umesto da se kriju iza lažnih narativa“, rekao je Ristučija.

Kfor je u saopštenju za javnost saopštio da je 11 italijanskih vojnika i 19 iz mađarskog kontingenta zadobilo višestruke povrede, uključujući prelome i opekotine od zapaljivih i eksplozivnih naprava.

Kako navodi Kfor, njihove povrede nisu opasne po život.

Misija KFOR-a predvođena NATO povećala je svoje prisustvo u četiri opštine na severu Kosova kako bi smanjila rizik od eskalacije dok su novoizabrani predsednici opština pokušavali da preuzmu dužnost. Sve agresivnija gomila je tada napala trupe KFOR-a. KFOR uvek deluje odlučno i uzdržano, u okviru strogih Pravila angažovanja (ROE).

KFOR je u ovom slučaju odgovorio na ničim izazvane napade nasilne i opasne mase, vršeći svoj mandat u UN na nepristrasan način“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

(EURACTIV.rs)