Politika

BAJDEN ČESTITAO ERDOGANU POBEDU: O čemu su još dvojica predsednika razgovarali?

Autor Aleksandra Vrbica

Upitan da li očekuje bilo kakav pomak od strane Erdogana po pitanju članstva Švedske u NATO-u, Bajden je rekao: „Pokrenuo sam to pitanje sa njim. Razgovaraćemo više o tome sledeće nedelje."

Izvor: EPA-EFE/SONNY TUMBELAKA

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u razgovoru u ponedeljak (29. maja) ponovio želju Ankare da kupi borbene avione F-16 od Sjedinjenih Američkih Država, dok mu je Bajden rekao da Vašington želi da Ankara odustane od prigovora na ulazak Švedske u NATO.

Bajden pozvao Erdogana da mu čestita pobedu na predsedničkim izborima u Turskoj u nedelju.

„Razgovarao sam sa Erdoganom. Čestitao sam mu. I dalje je zainteresovan za F-16. Rekao sam mu da želimo dogovor sa Švedskom, pa hajde da to uradimo. I ponovo ćemo biti u kontaktu", rekao je Bajden novinarima pre nego što je otišao iz Bele kuće za Delaver.

Upitan da li očekuje bilo kakav pomak od strane Erdogana po pitanju članstva Švedske u NATO-u, Bajden je rekao: „Pokrenuo sam to pitanje sa njim. Razgovaraćemo više o tome sledeće nedelje."

Izvor: EPA-EFE/Yuri Gripas

Švedska i Finska su prošle godine podnele zahtev za članstvo u NATO-u, odbacivši dugotrajnu politiku vojnog nesvrstavanja nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ponude za članstvo moraju odobriti sve članice NATO-a. Turska i Mađarska tek treba da odobre kandidaturu Švedske.

Turska je pokušala da kupi od Sjedinjenih Američlih Država F-16 i skoro 80 kompleta za modernizaciju u vrednosti od 20 milijardi dolara. Ali prodaja je zaustavljena nakon prigovora američkog Kongresa zbog odbijanja Ankare da da zeleno svetlo proširenju NATO-a, zbog stanja ljudskih prava u Turskoj i politike prema Siriji, iako je Bajdenova administracija više puta rekla da podržava prodaju.

Mnogo manji paket od 259 miliona dolara, uključujući nadogradnju avioničkog softvera za postojeću tursku flotu borbenih aviona F-16, odobrio je američki Kongres ranije ove godine, nekoliko dana nakon što je Turska ratifikovala pristupanje Finske NATO-u.

Bajdenova administracija je u više navrata odbacivala bilo kakvu tvrdnju o „usluzi za uslugu" između prodaje i proširenja NATO-a, iako je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu u januaru rekao da je američka strana jasno stavila do znanja da će odobravanje kandidatura za NATO biti pozitivno ocenjeno od strane Kongresa.

Izvor: EPA-EFE/NECATI SAVAS

Dvostranačka grupa senatora je u februaru u pismu Bajdenu rekla da bi neuspeh Turske da ratifikuje pristupne protokole za Švedsku i Finsku, koji se u to vreme još čekao, „doveo u pitanje ovu nerešenu prodaju", misleći na F-16.

Izvor upoznat sa diskusijama rekao je da su SAD ranije rekle Turskoj da će biti teško naterati Kongres da odobri sporazum o F-16 ako Ankara ne da zeleno svetlo Švedskoj.

Turska je ratifikovala pristupanje Finske NATO-u krajem marta, ali je nastavila da se protivi Švedskoj, rekavši da Stokholm skriva pripadnike militantnih grupa koje smatra teroristima. Mađarska takođe još uvek nije odobrila pristupanje Švedske.

Ulazak Švedske u NATO do sredine jula, kada bi alijansa trebalo da održi samit lidera u Litvaniji, jedan je od glavnih prioriteta za Vašington.

Tursko predsedništvo je u saopštenju o razgovoru Bajdena i Erdogana navelo da su se dva lidera složila da prodube saradnju u svim aspektima svojih bilateralnih veza, koje su dobile na značaju usled regionalnih i globalnih izazova.

(EURACTIV.rs)