Politika

AMBASADORI KVINTE ZATRAŽILI OD KURTIJA DA SMIRI SITUACIJU NA SEVERU KIM: Predsednici opština da rade iz drugih zgrada

Autor Tamara Milošević Grbić

Ambasadori pet zemalja Kvinte u Prištini razgovarali sa Aljbinom Kurtijem o najnovijim događajima na severu Kosmeta.

epaselect epa10662246 Soldiers of NATO-led international peacekeeping Kosovo Force (KFOR) clash with ethnic Serbs in front of the building of the municipality in Zvecan, Kosovo, 29 May 2023. Protests and clashes in Zvecan continue as tensions in northern Kosovo’s region, with majority of ethnic Serbian people, arose after ethnic Albanians mayors took offices in four towns following elections boycotted by Serbian community. Serbian President Vucic on 26 May has put Serbian Army on high alert. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Izvor: Georgi Licovski/EPA

Predstavnici zemalja Kvinte na Kosovu, SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Nemačke i Francuske zatražili su od Aljbina Kurtija da preduzme korake koji bi doveli do smirivanja situacije na severu Kosova.

Ambasador SAD Džefri Hovenijer, koji je prisustvovao sastanku, rekao je da smatra da nije neophodno da izabrani predsednici opština na severu svakodnevno rade u zgradama opština.

"Kratkoročno, preporučujemo da se to ne radi“, rekao je Hovenier.

Prema njegovim rečima, Priština je uspela da nađe načina da novoizabrani predsednici opština polože zakletvu u alternativnim zgradama i izbegnu sukob. Takav pristup, dodao je Hovenijer, treba primeniti i na njihov rad.

On je odbio da kaže da li je Kurti prihvatio ovu preporuku ili ne.

Ovaj sastanak predstavnika Sjedinjene Države, Britanije, Nemačke, Italije i Francuske usledio je nakon ponovljenih poziva tih država od petka da Priština povuče slanje albanskih predsednika opština u zgrade opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, prenosi portal Reporteri.

Pet zemlja su ranije osudile odluku kosovske policije da prisilno obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu Kosova.

U Prištini je ranije danas završen sastanak američkog ambasadora Džefrija Hovenijera i novih albanskih gradonačelnika Zvečana i Zubinog Potoka – Iljira Pecija i Izmira Zećirija, dok gradonačelnici Leposavića i Severne Mitrovice, koji su iz Samoopredeljenja, nisu došli. Nakon toga Hovenijerom se sastao da Vljosom Osmani i razgovarao o situaciji u opštinama na severu KiM.

(EURACTIV.rs)