Politika

AMERIČKI SENATOR GREJEM HVALIO UKRAJINSKI BORBENI DUH: Rusi ga optužili da je ismevao njihove poginule vojnike

Autor Milena Antonijević

Američki senator Lindzi Grejem, odgovarajući na ruske kritike njegove podrške Ukrajini, rekao je da je jednostavno hvalio duh Ukrajinaca u otporu ruskoj invaziji.

Izvor: EPA-EFE/Will Oliver

Grejem, prikazan u video snimku na kome se sastaje sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu 26. maja, prihvatio je pohvale svog domaćina za vojnu pomoć u vrednosti od 38 milijardi dolara od početka sukoba u februaru 2022.

Za pomoć, Grejem je rekao da je to „najbolji novac koji smo ikada potrošili“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, osudio je Grejema, sugerišući da je njegov komentar o finansijskoj pomoći SAD povezan sa kasnijom primedbom da Rusi „ginu“ u sukobu.

Objavljivanje kompletnih Grejemovih komentara iz kanclerije ukrajinskog predsednika, pokazalo je da takva veza nije postojala.

Grejem je rekao da dolazi u posetu 457. dana rata za koji je Rusija pretpostavila da će biti završen u roku od tri dana. Istakao je da su ga Ukrajinci koji se opiru invaziji podsetili na „naše bolje ja u Americi. Bilo je vremena u Americi kada smo bili ovakvi, borili se do poslednje osobe, sloboda ili smrt.”

„Sada ste slobodni“, odgovorio je Zelenski u susretu. "I bićemo."

Grejem je odgovorio: „A Rusi umiru.

Zelenski je tada dodao: „Da, ali oni su došli na našu teritoriju. Mi se ne borimo na njihovoj teritoriji“.

Peskov i drugi ruski zvaničnici direktno su povezali Grejemovu pohvalu za koristi američke pomoći sa njegovim komentarima o umiranju Rusa u sukobu.

Prvi izvodi iz razgovora koji je objavio kancelarija Zelenskog nisu jasno pokazali da su te dve primedbe iznete u različitim delovima razgovora.

Peskov je kritikovao senatora u komentarima na kanalu Shot Telegram, rekavši: „Teško je zamisliti veću sramotu za zemlju nego imati takve senatore.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, Dmitrij Medvedev, nazvao je Grejema, 67-godišnjeg republikanca, starom budalom.

„Stara budala senator Lindzi Grejem rekao je da Sjedinjene Države nikada nisu tako uspešno trošile novac kao na ubistvo Rusa“, rekao je Medvedev.

"Nije trebalo to da uradi."

Grejem je uzvratio na kritike.

„Kao i obično, ruska propagandna mašina teško radi“, rekao je Grejem Rojtersu u saopštenju poslatom u nedelju, pozivajući se na komentare Medvedeva o njegovoj poseti Kijevu, koju je iskoristio da podstakne Vašington da pošalje više oružja Ukrajini.

Grejem je rekao da je pomenuo Zelenskom „da je Ukrajina usvojila američku mantru „Živi slobodno ili umri“. To je bila dobar savet Sjedinjenih Država da pomognu kako bi se Ukrajina oslobodila od ruskih ratnih zločinaca“.

Dodao je: „G. Medvedev, ako želiš da Rusi prestanu da umiru u Ukrajini, povuci se. Zaustavite invaziju. Zaustavite ratne zločine. Istina je da bi vi i (predsednik Vladimir) Putin mogli manje da brinete o ruskim vojnicima“, rekao je on.

(EURACTIV.rs)