Politika

REZULTATI IZBORA U ŠPANIJI : Konzervativna PP pobednik u većini velikih gradova, levičari beleže pad popularnosti

Autor Milena Antonijević

Španska konzervativna Narodna partija (PP/EPP) dobila je najviše glasova u sedam od 10 velikih gradova u zemlji na lokalnim izborima u nedelju, dobivši većinu u Madridu, Valensiji, Sevilji, Saragosi, Malagi, Mursiji i Palmi.

Izvor: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Uprkos ovakvim rezultatima, PP bi u nekim regionima Španije morala da sklapa koalicije sa krajnje desničarskom strankom VOKS.

Dobici PP, ako se ponove na opštim izborima u decembru, mogli bi srušiti trenutnu levičarsku koaliciju socijalističke partije PSOE (S&D) i Unidas Podemos (levica EU),a ukoliko konzervativna stranka želi da preuzme kontrolu nad regionima, verovatno će morati da formira koaliciju sa krajnje desničarskim VOKS-om, izvestio je EFE.

Sa padom popularnosti levičarskog Unidas Podemosa i centrističke Ciudadanos (Građani), pri čemu je PP očigledno zauzela mesta potonjeg u savetima, čini se da se Španija uglavnom vratila dvopartijskom sistemu gde PSOE i PP drže primat.

PP je povratila izborno tlo u Kastilji i Leonu i moći će da vlada u četiri ili pet glavnih gradova pokrajina, u Salamanci sa apsolutnom većinom, dok će u Valjadolidu i Burgosu morati da formira koaliciju sa krajnje desničarskom strankom VOKS . U Segoviji će moći da formira manjinsku vladu.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, Socijalistička partija (PSOE/S&D) je zadržala svoju kontrolu samo u Las Palmasu na Kanarskim ostrvima i izgubila vodeći položaj u Sevilji, Saragosi i Palmi.

U regionima, PSOE je možda izgubio dominantnu poziciju u Valensiji i Ekstremaduri.

Širom zemlje, PP je prikupila 687.000 glasova više od PSOE, osiguravajući da će 22.739 lokalnih zvaničnika služiti u različitim svojstvima u odnosu na 20.160 socijalista.

PP je osvojila 2.375 odborničkih mesta više nego na izborima 2019, dok je PSOE izgubio skoro isti broj -2.181. PP je dobila 6.691.731 glas u odnosu na 6.004.291 glasova PSOE u poslednjem prebrojavanju.

Odziv birača bio je 63,83% (oko 22 miliona), neznatno manji od 65,19% koliko je izašlo 2019.godine.

PP je dobila najviše glasova u 28 od 50 glavnih gradova Španije, 17 više nego 2019. godine, dobivši apsolutnu većinu u polovini tih trka.

Centralno-liberalna partija Siudadanos (Građani) bila je najveći gubitnik izbora, dobila je samo 378 odborničkih mesta i izgubila 2.409, pa je procenat glasova pao sa 8,73% u 2019. na 1,35% u nedelju.

S druge strane, VOKS je udvostručio svoju izbornu podršku u opštinskim glasovima, porastao sa 3,5% na 7,1%, i više nego utrostručio broj odborničkih mesta koje kontroliše - sa 530 na 1.663.

(EURACTIV.rs)