Politika

AMERIČKI AMBASADOR NA KOSOVU SASTAO SE SA VLJOSOM OSMANI: Situacija na severu KiM duboko uznemirujuća

Autor Tamara Milošević Grbić

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer obratio se medijima nakon sastanka sa Vljosom Osmani.

Izvor: xk.usembassy.gov/Printscreen

Amabasador SAD na Kosovu Hovenijer rekao da je situacija na severu duboko uznemirujuća i poručio da je važno da se ne nasilno ulazi u objekte opština na severu, prenosi Koha Ditore.

On je kazao da ne zna zašto novizabrani predsednici opština Severne Mitrovice, Erden Atik i Leposavić Lulzim Hetemi nisu učestvovali na sastanku iako su bili pozvani.

„Upravo sam završio sastanak sa predsednicom Vljosom Osmani, razgovarali smo o situaciji na severu i izrazio sam zabrinutost zbog nasilja. Sastanak na koji su pozvani predsednici opština na severu Kosova, došla su samo dva predsendika opština Zvečan i Zubin Potok, a  razgovarali smo o veoma uznemirujućoj situaciji. Ne znam zašto ostali predsednici nisu došli, mogu samo da kažem da je poziv otišao svima”, rekao je Hovenijer.

Hovenijer je naglasio da su SAD i zemlje Kvinte istakle važnost da službenici ulaze u državne institucije tj opštine bez upotrebe sile.

Ovo ostaje naš stav. Sa predsednicima opština smo razgovarali i o tome kako mogu da obavljaju svoju dužnost i služe građanima, posebno bez upotrebe sile prilikom ulaska u opštine”, istakao je Hovenijer.

(EURACTIV.rs)