Politika

DAČIĆ POZVAO MEĐUNARODNU ZAJEDNICU DA REŠI SITUACIJU NA KOSOVU: Neophodno je da se vratimo pregovorima

Autor Tamara Milošević Grbić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je gostujući na RTS-u da je na međunarodnoj zajednici da sada preduzme sve što joj zakoni i međunarodne obaveze nalažu, odnosno da osigura bezbednost i stabilnost za Srbe na KiM.

epa10365225 Serbia's Foreign Miniter Ivica Dacic and Portugal's Foreign Minister Joao Gomes Cravinho (not pictured) address the media after their meeting in Belgrade, Serbia, 14 December 2022. Portugal's Foreign Minister Joao Gomes Cravinho is on an official visit to Serbia. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Izvor: EPA/ANDREJ CUKIC

Ministar spoljnih poslova je istakao da uloga KFOR-a nije da se buni već da onemogući jednostrani akt i naglasio da upozorenja međunarodne zajednice mogu da gode ušima, ali da se od njih ne živi.

"Umesto normalizacije stalno imamo eskalaciju koju izaziva Aljbin Kurti i deeskalaciju na kojoj radi deo međunarodne zajednice. Rezultat toga jeste jedan podmukao plan. Kurtiju je dozvoljeno da nešto radi, međunarodna zajednica se kao nešto buni i onda to ostaje dostignuta stvar koja je jednostranog karaktera i nadaju se da će postati politička realnost", istakao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je naglasio da uloga KFOR-a nije da se buni, već da onemogući jednostrani akt kao i nije samo da stane ispred zgrada opština i brani srpskom narodu da vrati zgrade.

Kako je rekao, situacija će se rešiti kada neko okrene telefon i dođe u Prištinu da to reši. Na pitanje ko će to biti, Dačić je odgovorio da neće to sigurno biti on ni predsednik Aleksandar Vučić, nego oni koji su im pomagali toliko godina.

"Nemoj da se pravimo naivni da ovi ne mogu ništa Kurtiju", nagalsio je Dačić.

Upitan kuda vodi ova situacija, Dačić je rekao da su za kompromisno rešenje potrebne makar dve strane, da sa strane Beograda postoji spremnost za razgovor.

"Druga strana nije spremna ni o čemu da razgovara osim o nasilnim jednostranim aktima koji imaju za cilj da dovedu do postavljanja kao trajnog rešenja okupaciju Kosova od strane prištinskih vlasti", kazao je ministar spoljnih poslova.

Dačić je poručio da je neophodno vratiti se pregovorima, a ne igrati se vatrom, koja može da zapali i Balkan i čitav svet.

 (EURACTIV.rs)