Politika

KVINTA I EU PONOVO OSUDILE POTEZ PRIŠTINE: Zabrinutost zbog bezbednosti civila i svih drugih na Kosovu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Zemlje Kvinte i Evropska unija opet su osudile potez Prištine i ponovile da je dijalog jedini put ka normalizaciji odnosa.

Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ambasade zemalja Kvinte ponovo su osudile odluku privremenih institucija u Prištini da nasilno pristupi opštinskim zgradama na severu Kosova i Metohije, uprkos ponovljenim pozivima na uzdržanost. Kvinta i EU očekuju da vlasti u Prištini neće preduzeti nikakve nove mere za prinudni pristup opštinskim zgradama u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju ambasada Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog kraljevstva, SAD i EU u Prištini, izabrani gradonačelnici treba da pokažu uzdržanost i preduzmu "hitne mere da pokažu posvećenost i odgovornost da predstavljaju i služe svim članovima zajednica".

Istovremeno, snažno upozoravaju sve strane na druge pretnje ili radnje koje bi mogle uticati na bezbedno okruženje, uključujući slobodu kretanja, i koje bi mogle da podstaknu tenzije ili promovišu sukob.

"Posebno smo zabrinuti za bezbednost i dobrobit civila, policajaca, pripadnika Euleksa i KFOR-a. Nove jednostrane akcije negativno će uticati na odnose sa zemljama Kvinte i EU", kaže se u saopštenju.

Kako se ističe, Kvinta i EU naglašavaju da je dijalog uz posredovanje Unije put ka normalizaciji odnosa i pristupanju EU. Podsećaju strane da zajednički rade na narednim koracima za implementaciju sporazuma između Beograda i Prištine iz februara i marta ove godine i da konstruktivno i iskreno učestvuju u predstojećim sastancima dijaloga.

(EURACTIV.rs)