Politika

ERDOGAN SLAVI JOŠ PET GODINA VLASTI U TURSKOJ: Pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Redžep Tajip Erdogan pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Turskoj.

Izvor: EPA-EFE/NECATI SAVAS

Pristalice Redžepa Tajipa Erdogana slavile su do duboko u noć nakon što je dugogodišnji predsednik Turske obezbedio još pet godina na vlasti.

"Čitava nacija od 85 miliona ljudi slavi", rekao je on okupljenima ispred svoje ogromne palate na ivici Ankare, nakon objave rezultata drugog kruga predsedničkih izbora u Turskoj.

Ali njegov poziv na jedinstvo zvučao je prazno dok je ismevao svog protivnika Kemala Kiličdaroglua i ciljao na zatvorenog kurdskog lidera i pro-LGBT politiku. Pogledajte fotografije sa proslave pobede na izborima.

Lider opozicije nije eksplicitno priznao pobedu. Žaleći se na "najnepravednije izbore u poslednjih nekoliko godina", gospodin Kiličdaroglu je rekao da je predsednikova politička partija mobilisala sva sredstva države protiv njega.

Predsednik Erdogan je završio sa nešto više od 52% glasova na osnovu skoro potpunih nezvaničnih rezultata - skoro polovina biračkog tela u ovoj duboko polarizovanoj zemlji nije podržala njegovu autoritarnu viziju Turske.

Predsednik je maksimalno iskoristio svoju pobedu, prvim govorom pristalicama na vrhu autobusa u najvećem turskom gradu Istanbulu, a uveče je usledilo obraćanje na balkonu iz njegove palate gomili od oko 320.000 ljudi.

"Nismo samo mi pobedili, pobedila je Turska", izjavio je on, nazvavši to jednim od najvažnijih izbora u turskoj istoriji.

On je poraz svog protivnika ismevao rečima "Ćao, ćao, ćao, Kemale" - skandiranjem koje su preuzele i njegove pristalice u Ankari. Erdogan je ismejao+ povećanje broja poslanika glavne opozicione stranke na izborima u parlamentu dve nedelje ranije. Pravi broj je pao na 129, rekao je, jer je stranka predala desetine mesta svojim saveznicima. On je takođe osudio pro-LGBT politiku opozicionog saveza, za koju je rekao da je u suprotnosti sa njegovim sopstvenim fokusom na porodice.

Iako konačni rezultati nisu potvrđeni, Vrhovni izborni savet je saopštio da nema sumnje ko je pobedio.

Izvor: EPA-EFE/NECATI SAVAS

Veoma je neobično da kompleks palate bude otvoren za javnost - ali takav je i ovaj rezultat, koji produžava njegov period na vlasti na četvrt veka.

Pristalice su stigle iz cele Ankare da okuse pobedu. Čulo se islamsko pevanje, a neki su polagali turske zastave na travu da se mole.

Za jednu noć je turska ekonomska kriza bila zaboravljena, a jedan pristalica, Seihan, rekao je da je sve to laž: "Niko nije gladan. Veoma smo zadovoljni njegovom ekonomskom politikom. On će biti još bolji u narednih pet godina", kazao je on za "Bi-Bi-Si".

Ali predsednik je priznao da je rešavanje inflacije najhitnije pitanje Turske.

Pitanje je da li je spreman da preduzme neophodne mere za to. Po godišnjoj stopi od skoro 44%, inflacija ulazi u svačije živote. Troškovi hrane, kirije i drugih svakodnevnih dobara su porasli, pogoršani Erdoganovim odbijanjem da poštuje ortodoksnu ekonomsku politiku i podigne kamatne stope. Turska lira je dostigla rekordno niske vrednosti u odnosu na dolar, a centralna banka se bori da zadovolji rastuću potražnju za stranom valutom.

"Ako nastave sa niskim kamatnim stopama, kao što je Erdogan signalizirao, jedina druga opcija je stroža kontrola kapitala", upozorava Selva Demiralp, profesor ekonomije na Univerzitetu Koč u Istanbulu.

Ekonomija je bila daleko od umova pristalica Erdogana, koji su govorili o svom ponosu na njegovu moćnu poziciju u svetu i na njegovu čvrstu liniju u borbi protiv "terorista", pod kojima su mislili na kurdske militante.

Predsednik Erdogan optužio je svog protivnika da se svrstava na stranu terorista i kritikovao ga zbog obećanja da će osloboditi bivšeg ko-lidera druge po veličini turske opozicione partije, prokurdskog HDP-a. Selahatin Demirtaš u zatvoru je od 2016. godine, uprkos tome što je Evropski sud za ljudska prava naložio njegovo oslobađanje. Erdogan je rekao da će Demirtaš ostati iza rešetaka dok je na vlasti.

Takođe je obećao da će dati prioritet obnovi u oblastima pogođenim februarskim zemljotresima i dovesti do "dobrovoljnog" povratka milion sirijskih izbeglica.

(EURACTIV.rs)