Politika

"SRBIJA ĆE BITI NEPOKOLEBLJIVA U ZAŠTITI SVOG NARODA": Vučić se oglasio nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Sednica saveta za nacionalnu bezbednost održana u subotu, a nakon nje oglasio se predsednik.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, održana je u subotu. Vučić je na društvenim mrežama objavio da će Srbija biti "čvrsta i nepokolebljiva u zaštiti svog naroda".

Oružane snage Republike Srbije ostaju do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti zbog brutalne primene sile od strane Aljbina Kurtija i njegovih snaga prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Tokom sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost dogovorene su sve neophodne bezbednosne aktivnosti u cilju snaženja odbrambenih kapaciteta Republike Srbije, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Naglašeno je da KFOR/NATO nije obavio svoj posao u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović ovlašćen je da održava direktan kontakt sa komandantom KFOR-a, u pokušaju da obezbedi da KFOR/NATO ispuni svoju funkciju i mandat, u skladu sa relevantnim aktima UN i zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji.

Sednici su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministar inostranih poslova i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, direktor BIA Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, ministarka pravde Maja Popović, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, tužilac Zagorka Dolovac, načelnik Beogradske policije Veselin Milić, predsednik Narodne Skupštine Vladimir Orlić.

Sednica je zakazana nakon incidenata koji su se u petak dogodili na Kosovu i Metohiji, usled stupanja na dužnost novoizabranih albanskih predsednika opština. U Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu sukobili su se kosovska policija koja je blokirala prilaz zgradama opština i Srbi, i više desetina ljudi je povređeno. Snimci sa lica mesta prikazuju odjekivanje šok bombi i sirena, kao i pucnje. 

Borbena gotovost Vojske Srbije podignuta je na najviši nivo i pripadnici su upućeni ka administrativnoj liniji. Sednica je najavljena na skupu "Srbija nade", na kojem je Vučić rekao da nas čekaju teški trenuci posebno oko pitanja Kosova i Metohije, i najavio odlazak sa čela SNS. 

(EURACTIV.rs)