Politika

ŽESTOKI INCIDENTI NA SEVERU KOSOVA I METOHIJE: Podignuta borbena gotovost, Kvinta osudila potez Prištine

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Incidenti na Kosovu i Metohiji, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti.

Izvor: rts/printscreen

Više incidenata dogodilo se u petak u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, zbog čega je podignuta borbena gotovost oružanih snaga Srbije. Potez Prištine osudila je Kvinta, a premijer privremenih institucija Aljbin Kurti rekao je da je kosovska policija "posvećena da gradonačelnicima omogući pristup radnim mestima" i dodao da su opštinski objekti na severu vlasništvo Kosova.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je, povodom podizanja borbene gotovosti da se vojska Srbije razmešta na pozicijama ka administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom. Srbija neće dozvoliti novu "Oluju", 17. mart i naći će adekvatan odgovor, pre svega politički, a ne isključujem ni neki drugi odgovor koji će biti adekvatan opasnosti, poručio je Vučević.

Pogledajte snimak sa Kosova i Metohije.

Predsednik i vrhovni komandant oružanih snaga Srbije Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u subotu

Predsednik Vučić se na ovaj potez odlučio zbog nasilja koje policija Aljbina Kurtija sprovodi nad srpskim narodom u Zvečanu, Zubinom potoku i Leposaviću. Zakazana je i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, što je objavljeno na skupu "Srbija nade".

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Kako javlja dopisnik RTS-a, u bolnici u Kosovskoj Mitrovici potvrđeno je da je desetak ljudi povređeno u sukobu specijalnih snaga policije i okupljenih građana. Pogledajte snimak nastao tokom dana u petak.

Sirene za opasnost na Kosovu i Metohiji
Izvor: YouTube/RTS

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se komandantom KFOR-a general-majorom Anđelom Mikeleom Ristućom. Tim povodom oglasila se Priština tvrdeći da je Kurti na sastanku istakao da bezbednosne institucije rade na obezbeđivanju mirnog okruženja za sve, dodajući da je prioritet vladavina prava i sloboda kretanja, prenosi Reporteri. Novi gradonačelnici severnih opština, kako je kazao Kurti, obavljaće svoje dužnosti nesmetano.

"Premijer Kurti je naglasio da gradonačelnici opština, izabrani na slobodnim i demokratskim izborima, moraju da izvršavaju svoje dužnosti i odgovornosti, da obezbede kvalitetne javne usluge svim građanima, bez prepreka", navodi se u saopštenju.

Takođe, Kurti je rekao komandantu Ristućiju da je kosovska policija posvećena da gradonačelnicima omogući pristup radnim mestima odakle će služiti svim građanima bez razlike i diskriminacije. Kurti je naveo da su opštinski objekti na severu vlasništvo Kosova, zaključuje se u saopštenju.

KFOR i Kvinta osuđuju postupak Prištine

"KFOR pomno prati situaciju na severu Kosova gde je niz sukoba izazvao nasilni ulazak novoizabranih gradonačelnika u zgrade opština. To je izuzetno opasno za proces normalizacije i rizikuje dalju eskalaciju napetosti. KFOR oštro osuđuje ove jednostrane postupke i poziva sve strane da se suzdrže od nasilja koje bi moglo ugroziti sigurnost na Kosovu. Koordinacija između svih aktera ključna je za izbegavanje daljih eskalacije. KFOR-ov prvi prioritet ostaje osiguranje sigurnog okruženja, u skladu s mandatom Saveta bezbednosti UN-a. Dijalog i diplomatija su jedini put do trajnog mira i sigurnosti na Kosovu", saopšteno je iz KFOR-a.

Kvinta je osudila nasilje na severu Kosmeta i pozvala kosovske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju. U zajedničkom saopštenju SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije, osuđuje se odluka Prištine da na silu obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu Kosmeta uprkos njihovom pozivu na uzdržanost.

"Pozivamo kosovske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju i da blisko sarađuju sa EULEKS-om i KFOR-om. Osuđujemo napade na EULEKS u Zvečanu", dodaje se u saopštenju.

Kvinta izražava i zabrinutost zbog odluke Srbije da podigne stepen pripravnosti svojih oružanih snaga na administrativnoj liniji i poziva sve strane na maksimalnu uzdržanost, izbegavajući zapaljivu retoriku.

Kosovska policija saopštila je ranije da "pomaže novoizabranim gradonačelnicima da ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama".

U saopštenju policije navodi se da "u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, policija preduzima mere obezbeđenja, održavanja reda i javne bezbednosti". Sve se događa kada je većina zaposlenih u privremenim organima i drugim institucijama na putu za Beograd, radi prisustva skupu na koji ih je pozvao predsednik Srbije.

U četvrtak su novi predsednici opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću položili zakletvu i preuzeli dužnosti kao prvi predsednici albanske nacionalnosti od formiranja lokalnih struktura vlasti u ovim sredinama pod okriljem vlade u Prištini.

(EURACTIV.rs)