Politika

DODIK U MOSKVI SA PUTINOM: Sastanak razbesneo Evropsku uniju

Autor Milena Antonijević

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je juče u Moskvi sa liderom bosanskih Srba Miloradom Dodikom i pozdravio povećanje trgovinske razmene sa Republikom Srpskom, tokom sastanka koji je razbesneo Evropsku uniju.

Izvor: EPA-EFE/Alexey Filipov/Sputnik/Kremlin Pool Mandatory Credit

U transkriptu koji je objavio Kremlj, Putin je rekao Dodiku da je bilateralna trgovina sa Dodikovom Republikom Srpskom, iako relativno mala, prošle godine porasla za 57 odsto.

„Taj trend svakako treba zadržati“, rekao je on i dodao da bi kompanije iz Rusije i kompanije bosanskih Srba mogle da ostvare još bolje rezultate.

Bosna dobija ruski gas preko Srbije i Bugarske. Bugarska više ne prima ruski gas jer je odbila da ga plaća u rubljama, ali nastavlja da ga sprovodi gasovodom Turski tok-Balkanski tok prema ranijim ugovorima sa Gaspromom, do zemalja u regionu.

Dodik je nakon sastanka sa Putinom rekao ruskoj televiziji da će cena koju je Republika Srpska plaćala za gas ostati niska, ali nije izneo detalje.

Prema transkriptu Kremlja, Dodik je pristao na ruski narativ rekavši da je Rusija „prinuđena da započne ovu specijalnu operaciju“, misleći na rusku agresiju na Ukrajinu.

„Razumemo da ovo nije rat između Ukrajine i Rusije, ovo je sukob između Rusije i Zapada, koji pokušava da iskoristi Rusiju kao način da dodatno rasplamsa ovaj rat“, rekao je on.

Dodik se požalio na pritisak Zapada na Republiku Srpsku da uvede sankcije Rusiji, uprkos činjenici da taj entitet takve sankcije odbija.

„Republika Srpska je izložena pritiscima zapadnih partnera koji nas sprečavaju da se normalno razvijamo. Vaše kompanije rade u teškim uslovima, znate to. Ključni problem su korespondentske banke, koje su pod kontrolom Zapada i ne propuštaju novac. To je problem”, rekao je on.

„Zahvalni smo vam na vašem neutralnom stavu o događajima u Ukrajini. Samo takav stav može dovesti do bilo kakve pozitivne odluke. Ali u svakom slučaju, mi smo vam zahvalni na vašoj uzdržanosti”, rekao je on.

Dodik, srpski nacionalista koji je održavao bliske odnose sa Putinom, ima višegodišnju reputaciju da je delovao kao Putinov učenik u regionu.

Sastanak bi mogao pokvariti nade Bosne da se pridruži Evropskoj uniji. Šef tela odgovornog za proširenje 27-članog bloka prošle sedmice upozorio je Sarajevo da saveznici iz EU ne posećuju Rusiju.

(EURACTIV.rs)