Politika

LE PENOVA NA SASLUŠANJU ZBOG VEZA SA MOSKVOM: Posebni komitet istražuje odnose, pozajmicu i posetu Rusiji

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Marin le Pen biće saslušana zbog navodnih veza sa Rusijom. Istraga specijalnog komiteta traje već nekoliko meseci.

Izvor: EPA-EFE/Teresa Suarez

Parlamentarni istražni odbor o stranom mešanju u politiku saslušaće liderku francuske desnice Marin le Pen u utorak. U pitanju je saslušanje o kojem mediji bruje već neko vreme, zbog sumnje da njena nacionalistička partija i Rusija imaju bliske veze.

Istražni odbor formiran je prošlog septembra na zahtev stranke Le Penove, Rasemblmon nasional (RN), jer su parlamentarna većina i levica pokrenuli pitanje veza partije sa Rusijom.

Parlamentarna komisija, kojom je predsedavao poslanik RN Žan-Filip Tangi, nekoliko meseci je saslušavala političare i druge ličnosti kako bi utvrdila da li bi u Francuskoj moglo da postoji političko, ekonomsko i finansijsko mešanje bilo koje strane sile. Intervjuisano je nekoliko izabranih predstavnika stranke, a samoj Le Pen će biti postavljena pitanja.

Jedan od razloga za saslušanje Le Penove je kredit koji je podigla njena stranka 2014. godine, kod Prve češko-ruske banke u vrednosti od 9,4 miliona evra. Taj zajam se i dalje otplaćuje, a pominjao ga je i predsednik Emanuel Makron tokom debate uoči drugog kruga izbora prošle godine.

Bivši član Evropskog parlamenta iz RN Žan-Lik Šafhauzer je tokom saslušanja 4. maja ukazao da mu je Le Pen dala instrukcije da pregovara o zajmu kada su zapadne banke odbile da obezbede finansiranje krajnje desničarske stranke. Šafhauzer je takođe rekao da je finansiranje RN deo potrage za "saveznicima" na Zapadu od strane Kremlja, koji je podržao dogovor.

Mikropartija Kotelek, čiji je vlasnik Žan-Mari Le Pen, otac Marin Le Pen, takođe je 2014. godine dobila kredit od dva miliona evra od jedne kiparske kompanije, čija je sredstva, navodno, obezbedio bivši ruski bankar, blizak ruskom oligarhu Konstantinu Malofejevu.

RN je imala indirektnu korist od ovih suma, jer je pozajmila novac od Koteleka za izbore 2017. godine.

Saslušana su i dvojica poslanika, Tjeri Marijani i Filip Olivije, koji je jedan od savetnika Le Penove i njen zet. Dvojica evropskih poslanika su nekoliko puta posetila Rusiju i srela se sa ljudima bliskim vladi. Olivije je upoznao Malofejeva, koji je predvodio projekat stvaranja "unije evropske ekstremne desnice". Olivije negira da je bio obavešten o ovom projektu.

Na okupirani Krim su putovali i Le Penova i članovi njene stranke, kao i neki članovi desničarske partije Republikanci, i tom prilikom su se izjasnili da Krim smatraju ruskim. Štaviše, partijski zvaničnici poslati kao posmatrači su referendume ili izbore u Rusiji opisali kao "demokratske".

"Apsolutno ne verujem da je došlo do nelegalne aneksije Krima: bio je referendum, stanovnici su želeli da se pridruže Rusiji", rekla je Le Penova 2017. godine. Kada ju je predsednik Vladimir Putin primio u aprilu iste godine, ona je pred Dumom izjavila da želi da se međunarodne sankcije Rusiji ukinu.

Prema Žan-Filipu Tangiju, predsedniku komiteta i broju dva u grupi, "nijedna nova činjenica koja je otkrivena na prethodnim saslušanjima ne opravdava novo saslušanje", rekao je on za AFP.

Kao i u slučaju saslušanja drugih lidera RN, Tangi će preći na predsedavanje komitetom, koje će obavljati potpredsednik Loran Eskuenet-Gokes, zamenik predsedničke većine, i očekuje se da će izvestiteljka istražne komisije Konstans le Grip podneti izveštaj početkom juna.

(EURACTIV.rs)