Politika

VELIKO IZNENAĐENJE U BUGARSKOJ: Gabrijelova spremna da formira vladu sa najvećim protivnicima svoje stranke

Autor Milena Antonijević

Bivša komesarka EU Marija Gabrijel blizu je formiranja bugarske vlade sa najvećim protivnicima njene partije desnog centra (GERB), reformističkom partijom „Nastavljamo promene“ bivšeg premijera Kirila Petkova.

Izvor: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Međutim, prema neočekivanom sporazumu postignutom juče dve stranke bi menjale premijere na period od po devet meseci, a Gabrijel bi započela kao zamenica premijera.

Gabrijel je napustila posao bugarskog komesara EU na zahtev njenog političkog pokrovitelja, bivšeg premijera i lidera GERB-a Bojka Borisova, koji ju je 10. maja predložio za kandidata za premijera.

Iznenadni dogovor je nastao neposredno pre nego što je Gabrijel trebalo da se sastane sa predsednikom zemlje i preda praznu fasciklu, što znači da nije mogla da obezbedi većinu i formira vladu.

Nedelja je donela još jedno iznenađenje za Gabrijelovu nakon što joj je Slavi Trifonov, lider „Ima takvog naroda", uskratio podršku.

Međutim, čak i uz podršku Trifonovljeve stranke, Gabrijelovoj je još pet poslanika nedostajalo da dobije većinu u parlamentu. Pošto je samo jedna partija ostala da je podrži, uglavnom etnički Turski Pokret za prava i slobode (DPS) analitičari su predviđali da se zemlja kreće ka još jednim vanrednim izborima, peti put u dve godine.

Tokom ove dugotrajne krize, politički život Bugarske bio je obeležen kordonom oko GERB-a i Borisova, sa kojima nijedna druga politička partija nije želela da uđe u koaliciju. Borisov je optužen da je stvorio klijentelistički sistem vlasti.

Veliko iznenađenje

Prema bugarskom izbornom zakonu, kada stranka koja je osvojila najviše glasova ne uspe da formira vladu, predsednik daje mandat drugoj po veličini stranci.

Prema dogovoru GERB-a i „Nastavljamo promene", tokom prvih devet meseci premijer bi bio Nikolaj Denkov iz ove druge stranke, a Gabrijelova kao potpredsednik vlade i ministarka spoljnih poslova. Zatim bi, nakon devet meseci, zamenili uloge.

„Marija Gabrijel je osoba koja može da pomogne oko nekih od najvažnijih prioriteta u našem programu. Ne znam za boljeg predstavnika u evropskim institucijama", rekao je Denkov, član Bugarske akademije nauka.

GERB ima 69 poslanika, a „Nastavljamo promene" 64, iako bi solidnu većinu mogli dobiti uz podršku 36 poslanika DPS-a.

Denkov je rekao da će vlada biti posvećena ustavnoj i pravosudnoj reformi. Takođe, budžetskom deficitu u okviru praga od 3% koji je postavio Pakt za stabilnost i rast EU koji omogućava Sofiji da se zalaže za pristupanje evrozoni kao i promenu izbornog zakona i zakonodavne promene u cilju čišćenja službi bezbednosti od stranog uticaja.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, pristalice „Nastavljamo promene" velikom većinom odbijaju koaliciju sa GERB-om. Izvori EURACTIV-a kažu da je jedan broj političara u GERB-u podjednako kritičan prema koaliciji sa Petkovljevom strankom.

Stručnjaci kažu da bi, ako predložena vlada preuzme dužnost, ovo bila velika pobeda za Borisova, koji će pobeći od političkog ostrakizma i vratiti se na vlast, iako ne kao premijer.

(EURACTIV.rs)