Politika

DAČIĆ SA MEKALISTEROM O REFORMAMA, DIJALOGU I EVROPSKOM PUTU SRBIJE: Članstvo u EU ostaje naš strateški cilj

Autor Milena Antonijević

Dvodenevni sastanak Saveta EU u Briselu počeo je danas, a tokom prvog dana razgovara se i o Zapadnom Balkanu.

epa10365225 Serbia's Foreign Miniter Ivica Dacic and Portugal's Foreign Minister Joao Gomes Cravinho (not pictured) address the media after their meeting in Belgrade, Serbia, 14 December 2022. Portugal's Foreign Minister Joao Gomes Cravinho is on an official visit to Serbia. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Izvor: EPA/ANDREJ CUKIC

Sastanku prisustvuje ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić koji je tokom prepodneva razgovarao s Dejvidom Mekalisterom, predsednikom Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta. Na sastanku je bilo reči o aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu, EU integracijama Srbije i dijalogu između Beograda i Prištine.

Dačić je ponovio da je jedan od prioriteta Srbije I strateški cilj naše zemlje, članstvo u Evropskoj uniji.

On je istakao da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera društva, kao i daljem razvoju regionalne saradnje,koja između ostalog doprinosi procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na srpskom putu ka članstvu u EU.

Mekalister je pozitivno ocenio proces reformi u Srbiji kao i korake koje srpska Vlada preduzima kako bi uskladila svoju viznu politiku sa EU. On je takođe istakao važnost daljeg usaglašavanja spoljne i bezbednosne politike Srbije sa politikom EU.

Dačić je rekao da Srbija nema problem sa usklađivanjem sa politikama EU u delu koji ne narušava njene nacionalne interese.

Dačić i Mekalister su se složili da su dijalog između Beograda i Prištine i poštovanje preuzetih obaveza jedini način za postizanje dugoročnog mira i stabilnosti.

Sastankom predsedava Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.
Prema planu, danas će se azgovorarati o ratu u Ukrajini i o situaciji na Rogu Afrike, a ostala pitanja tiču se Centralne Azije, Tunisa i OEBS-a.

Teme drugog dana sastanka odnose se na pitanja odbrane dok je centralna tema pomoć Ukrajini.

(EURACTIV.rs)