Politika

RUSIJA IZDALA NALOG ZA HAPŠENJE TUŽIOCA IZ HAGA: Oglasio se Međunarodni krivični sud

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Rusija je izdala nalog za hapšenje tužioca iz Međunarodnog suda u Hagu, koji je pre dva meseca izdao poternicu za Putinom.

Izvor: EPA-EFE/NEIL HALL

Rusija je stavila glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda na poternicu, dva meseca nakon što je on isto uradio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Međunarodni krivični sud u Hagu oglasio se saopštenjem i naveo da ga nalog za hapšenje tužioca Karima Kana neće sprečiti u nameri da realizuje hapšenje Putina. Potez Rusije nazvan je pokušajem da se podrije "zakonito pravo da se osigura odgovornost počinilaca najtežih zločina", piše "Bi-Bi-Si".

Rusija, koja nije članica MKS, ranije je nalog za hapšenje Putina nazvala nevažećim. Kan ga je izdao u martu i u njemu se navodi da je Putin odgovoran za ratne zločine, među kojima je i nelegalna deportacije dece iz Ukrajine u Rusiju. Poternicom je obuhvaćena i ruska komesarka za prava deteta, Marija Lvova-Belova.Međunarodni krivični sud kaže da ga "ne smeta" što je Rusija stavila svog glavnog tužioca na poternicu.

Smatra se da je više od 16.000 dece nasilno prebačeno u Rusiju iz Ukrajine od početka rata, prema zvaničnicima u Kijevu. MKS je tada saopštio da postoje razumni razlozi da se veruje da i Putin i Lvova-Belova snose individualnu krivičnu odgovornost.

Istražni komitet Kremlja je zauzvrat ove nedelje najavio da će započeti istragu protiv Kana "zbog krivičnog gonjenja osobe za koju zna da je nevina".

"Svesni smo i duboko zabrinuti zbog neopravdanih mera prinude koje su navodno preduzete protiv našeg zvaničnika. Sud ipak neće biti sprečen da nastavi da obavlja svoj posao nezavisno", saopštio je MKS. Kan nije komentarisao izdatu poternicu.

U međuvremenu, specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za decu i oružane sukobe, Virdžinija Gamba, našla se pod posebnom kontrolom nakon što se navodno sastala sa gospođom Lvovom-Belovom u Moskvi. Novinska agencija Rojters citirala je Rusa da je razgovor bio "konstruktivan i iskren".

"Ukrajinske žrtve zaslužuju da vide Lvovu-Belovu iza rešetaka u Hagu, a ne da se sastanu sa visokim zvaničnicima UN-a", rekao je Balkis Džera, pomoćnik direktora Programa za međunarodnu pravdu u "Hjuman rajts voču".

Prošlog septembra, Lvova-Belova požalila se da su neka deca udaljena iz grada Mariupolja "loše govorila o ruskom predsedniku, govorila grozne stvari i pevala ukrajinsku himnu".

(EURACTIV.rs)