Politika

ŠTA SVE TURSKA MOŽE ZBOG "POSEBNE VEZE" SA RUSIJOM: Erdogan u velikom intervjuu pričao o Putinu, sankcijama i NATO

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Turska ima "posebnu vezu" sa Rusijom i predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je Erdogan u ekskluzivnom intervjuu pred izbore.

Izvor: NECATI SAVAS/EPA

Turska ima poseban odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uprkos sve većem pritisku na Ankaru da se uključi u zapadne sankcije protiv Moskve, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u ekskluzivnom intervjuu za Si-En-En.

Erdogan, kojeg idućeg vikenda čeka drugi krug izbora u Turskoj, rekao je da odnos njegove zemlje i Rusije i dalje raste i razvija se.

"Nismo trenutno u situaciji u kojoj bismo uveli Rusiji sankcije kao što je to učinio Zapad. Nismo obavezani njihovim sankcijama. Naša zemlja je jaka i ima pozitivan odnos sa Rusijom. Naše zemlje su potrebne jedna drugoj u svakom mogućem polju", rekao je Erdogan.

"Zapad nema uravnotežen pristup Rusiji. A potreban je balans kada se pristupa takvoj zemlji, i takav pristup bio bi mnogo smisleniji", rekao je on.

Erdogan je pomogao sklapanje sporazuma Inicijative koridora žitarica Crnog Mora, kojim je izbegnuta svetska kriza sa hranom. U sredu je taj dogovor produžen za dva meseca, dan pre nego što je trebalo da istekne.

"To je bilo moguće upravo zbog našeg posebnog odnosa sa predsednikom Vladimirom Putinom", rekao je Erdogan.

Trgovina između Rusije i Turske procenjuje se na 62 milijarde dolara godišnje. Ranije ove godine, Putin je oprostio Turskoj plaćanje ruskog gasa u potezu za koji se veruje da mu je cilj bio povećavanje Erdoganove šanse na izborima.

Turska jeste poslala Ukrajini oružje, takođe je Erdogan obezbedio razmenu zatvorenika između Ukrajine i Rusije, i pružio utočište oslobođenim ukrajinskim ratnim zatvorenicima. Ali njegove bliske veze sa Putinom i dalje Zapad čine nervoznim.

Erdogan je komentarisao i nastojanje Švedske da uđe u NATO. Turska, koja ima drugu najveću vojsku alijanse, blokirala je ovaj potez Stokholma optužujući zemlju da krije kurdske pobunjenike.

"Sve dok Švedska dozvoljava teroristima iz Turske da se slobodno kreću ulicama Stokholma, mi ne možemo blagonaklono da gledamo na njeno članstvo u NATO. Nismo spremni za Švedsku, jer bi NATO zemlja morala da ima čvrst stav po pitanju borbe protiv terorizma", rekao je on.

(EURACTIV.rs)