Politika

OPTUŽBE I PREPUCAVANJA DRUGOG DANA SKUPŠTINSKOG ZASEDANJA O BEZBEDNOSTI: DS i “Moramo zajedno” napustili sednicu

Autor Milena Antonijević

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su jutros započetu diskusiju o vladinom Izveštaju o bezbednosnoj situaciji u Srbiji nakon masovnih ubistava u Beogradu, Smederevu i Mladenovcu .

Izvor: Youtube/ ParlamentSrbija/Screenshot

Premijerka Ana Brnabić prilikom svog izlaganja, najavila je da će od danas početi primena elektronskog sistema prijave nasilja nad decom na platformi "Čuvam te". Ona je poručila da neće biti tehničke vlade, kao ni nasilnog gašenja medija.

"Kažete da nam je isteklo vreme, moguće, s tim što će građani to da kažu, ali pre toga vi nećete moći da uzurpirate vlast", rekla je premijerka.

Odgovarajući na izlaganje poslanika Dveri, Boška Obradovića, koji je tražio da se formira tehnička vlada koja bi, kako je rekao, donela hitne mere prevencija nasilja u društvu, premijerka je rekla da ne postoji način da se oformi tehnička ekspertska vlada bez volje građana i bez ikakvih institucija, na ulici.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić
Izvor: Youtube/ ParlamentSrbija/Screenshot

“Nema tehničkih vlada u međuvremenu, nasilnog gašenja medija, ni ovih ni onih, nema dodeljivanja frekvencija kako vi želite, bez institucija, dodala je ona.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, čiju smenu su zatražile pristalice protesta “Srbija protiv nasilja” kao i deo opozicije, govorio je u parlamentu o nasilju u OŠ "Vladislav Ribinikar" na Vračaru, rekavši da se ništa ne krije o tom slučaju.

Po pitanju njegove smene, rekao je da mu je jasno da oni to ne žele zbog njega, već zbog predsednika i stranke kojoj pripada. Poručio je da želi da objasni sve neistine koje, kako kaže, opozicija iznosi, zbog časnih i poštenih policajaca koji preduzimaju sve mere u cilju povećanja bezbednosti dece.

Pročitao je izveštaje o aktivnostima školskog policajaca u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kao i postupanju Policijske stanice Vračar.

Rekao je i da su od 8. maja predata 23.503 komada oružja, više od 1,2 miliona municije i 5.643 minsko-eksplozivna sredstva.

"U različitim policijskim akcijama oduzeto je 57.000 komada oružja, ali do završetka sudskih procesa, ne možemo s tim izlaziti u javnost", kazao je Gašić.

Što se tiče pucnjave u selima oko Smedereva i Mladenovca, Gašić je rekao da je policija podnosila prijave protiv U. B., njegove porodice, kao i da je njegovom ocu oduzimano oružje.

Upitan da li snosi odgovornost za sve što se dogodilo, Gašić je odgovorio: "Da, snosim i ja, snosite i vi. Svi mi zajedno snosimo odgovornost".

Predsednik poslaničke grupe Dveri, Boško Obradović poručio je da je država u vanrednom stanju, iako ono nije proglašeno, zbog čega predlaže Vladi da podnese ostavku, a da se između vlasti i opozicije na okruglom stolu postigne dogovor o datumu izbora na svim nivoima u narednih godinu dana i formira prelazna vlada.

On je pozvao i predsednika Aleksandra Vučića da otkaže kontramiting 26. maja, koji će, prema njegovim rečima, biti samo uzrok novih podela i tenzija u društvu.

Upitao je zašto policija nije preventivno reagovala kod osumnjičenog za ubistva u selima oko Mladenovca i Smedereva, kada je ministar sada pročitao njegov dosije.

"Gde je bio školski policajac dok je pola sata trajao krvavi pir u osnovnoj školi, gde su direktor, pedagog, zašto je dečak pozvao policiju, zašto ste mu stavili kapuljaču, gde su kamere video-nadzora", upitao je Obradović.

Naveo je da je televizija Pink postala "javni medijski servis ove vlasti i centar medijskog zla".

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub, Radomir Lazović, ocenio je, da činjenica da je "čovek zoljom, raketnim bacačem" srušio kuću u Rumi govori dovoljno koliko je situacija stabilna. Ne možete ignorisati zahteve ljudi na protestu, da se zaustavi bujica nasilja koja dolazi s Pinka i Hepija, to su fabrike zla, nema čoveka u Srbiji koji se neće saglasiti, rekao je Lazović i pozvao građane na skup u 18 sati ispred Doma Narodne skupštine Srbije.

DS i "Moramo zajedno" napustili su sednicu. Prethodno je predsednik DS-a Zoran Lutovac na konferenciji za novinare sa Nebojšom Zelenovićem saopštio da te dve poslaničke grupe napuštaju zasedanje jer, prema njihovim rečima, većina ne shvata sednicu na pravi način.

"Smatramo da je krajnje vreme da se svi uzobilje, a ne da prebacuju krivicu, a ova sednica je upravo to i ne želimo da učestvujemo u tome, napustićemo današnje zasedanje, priključićemo se građanima na protestu", rekao je Lutovac.

Sednica o bezbednosnoj situaciji završena je u 17 časova a  nastaviće se u utorak ujutru.

(EURACTIV.rs)