Politika

RUSIJA ĆE PLATITI ZA RAT U UKRAJINI: Nove mere i sankcije predstavljene na samitu G7

Autor Aleksandra Vrbica

"Uvoz ruskih dijamanata u Veliku Britaniju spada među stavke koje će vlada zabraniti, a uvoz bakra, aluminijuma i nikla takođe će biti blokiran", objašnjave neke od mera britanski premijer.

Izvor: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Britanski premijer Riši Sunak je rekao da želi da osigura da će "Rusija platiti cenu" za rat u Ukrajini, nakon što je najavio nove sankcije protiv ruskog izvoza.

Govoreći za BBC tokom samita G7 u Hirošimi, premijer je rekao da je on prednjačio po pitanju uvođenja novih sankcija Rusiji i da se nada da će i druge zemlje slediti njegov primer.

Uvoz ruskih dijamanata u Veliku Britaniju spada među stavke koje će vlada zabraniti. Tokom 2021. godine, izvoz ruskih dijamanata vredeo je 4 milijarde dolara. Takođe, biće blokirani uvoz bakra, aluminijuma i nikla iz Rusije, prema zakonu koji će biti uveden kasnije ove godine.

„Verujemo u demokratiju, slobodu, vladavinu prava - i ispravno je da se zalažemo za te stvari", rekao je Sunak.

„Nadam se i uveren sam da će naše partnerske zemlje slediti to. To će sankcije učiniti efikasnijim, osigurati da Rusija plati cenu za svoje nezakonite aktivnosti", smatra Sunak.

Vlada Velike Britanije je saopštila da planira da targetira još 86 ljudi i kompanija povezanih sa predsednikom Vladimirom Putinom, uključujući ljude koji „aktivno potkopavaju uticaj postojećih sankcija".

Od ruskog napada na Ukrajinu, Velika Britanija je sankcionisala više od 1.500 pojedinaca i kompanija i zamrznula je više od 18 milijardi funti imovine.

Izvor: EPA-EFE/JAPAN POOL

Prošle godine Velika Britanija, SAD, Kanada i Japan zabranile su uvoz ruskog zlata kako bi smanjile sposobnost zemlje da finansira rat u Ukrajini.

Dauning strit je saopštio da je više od 60 odsto sredstava namenjenih ratu predsednika Putina "imobilisano" - u vrednosti od oko 275 milijardi funti.

I SAD i EU su najavile slične sankcije Rusiji, a američki predsednik Džo Bajden je prošle godine izneo planove za zabranu uvoza ruskih dijamanata, morskih plodova i votke.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da EU takođe želi da ograniči trgovinu ruskim dijamantima kako bi pokušala da dodatno izoluje Moskvu.

Sunak boravi u Hirošimi na samitu G7, koji čine Velika Britanija, Japan, Italija, Kanada, Francuska, SAD i Nemačka. Očekuje se da će na sastanku G7 rat u Ukrajini i ekonomska bezbednost biti visoko na dnevnom redu.

Izvor: EPA-EFE/G7 HIROSHIMA SUMMIT

Rusija je u poslednje vreme značajno povećala učestalost svojih raketnih napada na Ukrajinu, dok se čini da Ukrajina obara više ruskih projektila.

U nedelju će se Sunak sastati sa premijerom Indije Narendrom Modijem, koji kao gost prisustvuje samitu G7. Modi je ostao neutralan po pitanju ruske invazije na Ukrajinu, pozivajući na miran dijalog kako bi se sukob okončao, ali Sunak je rekao novinarima koji su putovali s njim u Japan da je video "pozitivne" korake Indije u njenom stavu o ratu.

Premijer je rekao da su sankcije pokazale da je G7 ujedinjen u suočavanju sa pretnjom iz Rusije: „Danas se sastajemo u Hirošimi, gradu koji oslikava i užase rata, ali i mir. Moramo udvostručiti napore da odbranimo vrednosti slobode, demokratije i tolerancije, kako u Ukrajini, tako i ovde u Indo-Pacifiku."

(EURACTIV.rs)