Politika

OTKRIVEN PLAN SI ĐINPINGA ZA CENTRALNU AZIJU: Kina postigla ključne dogovore sa predsednicima pet država

Autor Aleksandra Vrbica

Kina je spremna da udruži razvojne strategije sa pet centralnoazijskih država i da uloži zajedničke napore na promovisanju modernizacije svih šest zemalja, rekao je kineski predsednik u obraćanju na Samitu Kina - Centralna Azija.

Izvor: EPA-EFE/FLORENCE LO

Kineski predsednik Si Đinping je u petak (19. maja) predstavio ambiciozan plan da pomogne da se Centralna Azija podigne na sledeći nivo njenog razvoja - od izgradnje infrastrukturnih mreža do jačanja trgovine - uz istovremeno izbegavanje „spoljnog mešanja".

Kina je spremna da udruži razvojne strategije sa pet centralnoazijskih država: Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom, Turkmenistanom i Uzbekistanom i da uloži zajedničke napore na promovisanju modernizacije svih šest zemalja, rekao je Si u obraćanju na Samitu Kina - Centralna Azija u severozapadnoj Kini.

„Svetu je potrebna Centralna Azija koja je stabilna, prosperitetna, harmonična i dobro povezana", rekao je Si.

Istovremeno, šest zemalja treba da se suprotstave „spoljnom mešanju" u unutrašnje stvari zemalja regiona i pokušajima da se podstaknu „revolucije u boji" i da zadrže stav nulte tolerancije protiv terorizma, separatizma i ekstremizma, upozorio je Si.

Kina je spremna da pomogne zemljama Centralne Azije da unaprede svoju izgradnju kapaciteta za sprovođenje zakona, bezbednost i odbranu", rekao je Si.

Izvor: EPA-EFE/FLORENCE LO

Kineski državni mediji su dvodnevni samit u gradu Sijanu prikazali kao trijumf kineske regionalne diplomatije, a lideri Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana ranije su obećali podršku Pekingu i obećali dublju bilateralnu saradnju.

Očekuje se da će demonstracija solidarnosti kineskih centralnoazijskih suseda biti u oštroj suprotnosti sa „negativnom" slikom Pekinga koja će biti predstavljena na samitu lidera Grupe sedam u Hirošimi tokom vikenda.

Visoki profil poverenja kineskih suseda poslužiće kao odgovor na optužbe SAD o prinudnoj diplomatiji Pekinga. Sijevo okupljanje pet šefova država na kineskom tlu bez ruskog predsednika Vladimira Putina takođe prividno povlači Centralnu Aziju bliže kineskoj sferi uticaja, jer fokus Moskve ostaje fiksiran na rat u Ukrajini.

Kina i zemlje Centralne Azije treba da prodube strateško međusobno poverenje i uvek nude „jasnu i snažnu podršku" jedna drugoj, po pitanjima od suštinskih interesa kao što su suverenitet, nezavisnost, nacionalno dostojanstvo i dugoročni razvoj, rekao je Si, ne pominjući ratom rastrganu Ukrajinu.

Trgovina i investicije

Kina će unaprediti bilateralne investicione sporazume sa zemljama Centralne Azije, rekao je Si.

Peking će ohrabriti kompanije u Centralnoj Aziji koje finansiraju Kinezi da stvore više lokalnih radnih mesta, izgrade skladišta u inostranstvu u regionu i pokrenu specijalnu uslugu železničkog transporta koja ima za cilj promovisanje kulturnog turizma sa Centralnom Azijom, dodao je on.

Izvor: EPA-EFE/MARK CRISTINO

Dvosmerna trgovina između Kine i Centralne Azije prošle godine je dostigla rekordnih 70 milijardi dolara, pri čemu je Kazahstan prednjačio sa 31 milijardom dolara, pošto Kina traži dublje ekonomske veze u svojoj potrazi za većom sigurnošću hrane i energije.

U Sijanu su Kazahstan i Kina potpisali 47 sporazuma u vrednosti od 22 milijarde dolara, piše Astana Tajms. Tokom posete, predsednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev prisustvovao je ceremoniji pokretanja izgradnje kazahstanskog logističkog centra u suvoj luci u Sijanu.

Si je rekao da treba ubrzati izgradnju linije D gasovoda Kina-srednja Azija.

Takođe je pozvao Kinu i Centralnu Aziju da povećaju trgovinu naftom i gasom, razviju energetsku saradnju u industrijskim lancima i podstaknu saradnju u novoj energiji i mirnoj upotrebi nuklearne energije.

Dalje, Kina podržava izgradnju međunarodnog transportnog koridora preko Kaspijskog mora, a Kina će ojačati izgradnju transportnih čvorišta kinesko-evropskih teretnih vozova, rekao je Si.

(EURACTIV.rs)