Politika

NAJVEĆE NAPREDOVANJE UKRAJINSKE VOJSKE: Rusi se povlače zbog zamke kod Bahmuta

Autor Aleksandra Vrbica

Ukrajinska vojska je saopštila da su trupe napredovale na mestima više od jedne milje. Njene snage su bile u defanzivi pola godine, izdržavši ogromnu ofanzivu Moskve koja je imala samo spore uspehe.

Izvor: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Ukrajinska vojska i ruska privatna vojska Vagner izvestile su u četvrtak (18. maja) o daljem povlačenju Rusije oko grada Bahmuta, dok je Kijev nastavio sa svojim najvećim napredovanjem šest meseci pre planirane kontraofanzive.

Ukrajinske trupe u blizini linije fronta saopštile su da Rusija bombarduje pristupne puteve kako bi usporila ukrajinski napad, koji je pomerio zamah nakon meseci sporih ruskih uspeha u najsmrtonosnijim kopnenim borbama u Evropi od Drugog svetskog rata.

„Sada, većim delom, kada smo počeli da napredujemo, oni granatiraju sve puteve ka prednjim položajima, tako da naša oklopna vozila ne mogu da isporuče više pešadije, municije i drugih stvari", rekao je Petro Podaru, komandant ukrajinske artiljerijske jedinice.

Ukrajinska vojska je saopštila da su trupe napredovale na mestima više od jedne milje. Njene snage su bile u defanzivi pola godine, izdržavši ogromnu ofanzivu Moskve koja je imala samo spore uspehe.

„Uprkos činjenici da naše jedinice nemaju prednost u opremi i ljudstvu, one su nastavile da napreduju na boku i prešle su razdaljinu od 150 do 1.700 metara", rekao je portparol vojske Sergej Čerevatij.

Dobici Ukrajine bili su praćeni produbljivanjem javnih podela unutar ruskih snaga između Vagnera, koji je predvodio kampanju u Bahmutu, i regularne ruske vojske.

Ruševine Bahmuta, koje su obe strane opisale kao „mašinu za mlevenje mesa", bile bi jedina nagrada Moskvi za njihovu ogromnu zimsku ofanzivu koja je propala na drugim mestima duž fronta.

Kijev kaže da je lokalno napredovanje oko Bahmuta uvod u predstojeću veliku kontraofanzivu za koju se nada da će preokrenuti tok protiv 15-mesečne invazije Rusije.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin kaže da njegove snage unutar samog Bahmuta i dalje napreduju, na pragu potiskivanja ukrajinskih trupa iz njihovog poslednjeg uporišta u naseljenom području na zapadnoj periferiji grada.

Ali on optužuje komandante redovnih ruskih snaga da sunapustili teren severno i južno od grada, povećavajući rizik od opkoljavanja trupa.

„Nažalost, jedinice ruskog Ministarstva odbrane povukle su se do 570 metara severno od Bahmuta, otkrivajući naše bokove", rekao je Prigožin u svojoj poslednjoj glasovnoj poruci u četvrtak.

Izvor: ScreeTwitter/@francis_scarr

„Ja se obraćam najvišem rukovodstvu Ministarstva odbrane - javno - jer se moja pisma ne čitaju", rekao je Prigožin obraćajući se ministru odbrane Sergeju Šojguu i načelniku Generalštaba Valeriju Gerasimovu: „Molim vas, nemojte odustati od bokova."

Rusko ministarstvo odbrane je priznalo izvesno povlačenje sa položaja u blizini Bahmuta tokom prošle nedelje, ali poriče Prigožinove tvrdnje da se bokovi raspadaju ili da je zadržalo municiju od Vagnera.

Upadanje u "mišolovku"

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da je Rusija gurnula rezerve u Bahmut i da su ceo dan bitke besnele u njegovim severnim i južnim predgrađima. Ali Rusi su bili odbijeni i njene snage su napredovale, prema njenoj proceni, u nekim oblastima za oko kilometar.

„Kupujemo vreme za određene planirane akcije", rekla je Malijar na svom Telegram kanalu. Rojters nije mogao da potvrdi njen nalog.

Kijev kaže da je njegova taktika oko Bahmuta da privuče ruske snage u grad, kako bi oslabila odbranu ruske linije fronta na drugim mestima uoči planiranog kontranapada Kijeva.

„Vagnerove trupe su se popele u Bahmut kao pacovi u mišolovku", rekao je Oleksander Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, vojnicima na frontu Bahmut u videu koji je ove nedelje objavio na društvenim mrežama:

„Po principu aktivne odbrane pribegavamo kontraofanzivnim akcijama u nekim pravcima kod Bahmuta. Neprijatelj ima više resursa, ali mi uništavamo njegove planove."

Sa kontraofanzivom Kijeva koja se nazire, Rusija je ovog meseca nastavila raketne i bespilotne udare širom Ukrajine nakon skoro dvomesečnog zatišja. Talasi napada sada dolaze nekoliko puta nedeljno, što je najintenzivniji tempo rata.

Izvor: EPA-EFE/Alessandro Guerra

U četvrtak su se tokom noći oglasile sirene za vazdušni napad, crni dim ispunio je nebo nad Kijevom, a jedna osoba je poginula u gradu Odesi na jugu zemlje. Ukrajina je saopštila da je oborila 29 od 30 pristiglih projektila. Moskva je tvrdila da je pogodila vojne ciljeve.

Rusija takođe doživljava napade i eksplozije kako na ukrajinskoj teritoriji koju kontroliše, tako i na ruskoj teritoriji blizu granice. Zvaničnici na Krimu koji je okupirala Rusija izvestili su da je teretni voz preko noći iskočio iz šina zbog „smetnji". Kijev nikada nije potvrdio nikakvu ulogu u tamošnjim incidentima.

Na diplomatskom frontu, lideri grupe velikih razvijenih zemalja G7 sastali su se u Japanu gde se očekuje da će otkriti strože mere za zatvaranje mogućnosti Rusije da zaobiđe finansijske sankcije.

Američki predsednik Džo Bajden i japanski Fumio Kišida sastali su se na razgovorima u Hirošimi, sa ciljem bliže saradnje u suočavanju i sa nepredvidivom Rusijom i sa Kinom koja je na putu.

Pomoćnik američkog Senata i zvaničnik odbrane rekao je u četvrtak da je Pentagon precenio američku opremu koju je poslao Ukrajini za oko 3 milijarde dolara, što je greška koja otvara mogućnost da se Kijevu pošalje još oružja.

Moskva je u sredu pristala na dvomesečno produženje sporazuma kojim se štiti izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka uprkos ratu. Rusija je zapretila da će odustati od sporazuma ukoliko ne dobije dodatne garancije za zaštitu sopstvenog izvoza žitarica i đubriva.

Međutim, ukrajinski zvaničnik je rekao da koridor još nije nastavljen, dok je Rusija rekla da je potreban veći napredak da bi se unapredili njeni interesi.

(EURACTIV.rs)