Politika

POTVRĐENI IZBORI ZA EVROPSKI PARLAMENT: Poznat i datum održavanja

Autor Milena Antonijević

Sledeći izbori za Evropski parlament biće održani između 6. i 9. juna 2024. godine, navodi se u pismu švedskog ministra za evropske poslove, čija zemlja predsedava Savetom EU, upućenom predsednici parlamenta, Roberti Metsoli.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Pismo Džesike Rozvol, poslato 12. Maja, u koje je EURACTIV imao uvid, odgovor je na Metsolin predlog da se izbori održe u periodu od 23. do 26. maja.

U pismu se objašnjava da, pošto države članice nisu mogle da donesu jednoglasnu odluku o datumu izbora, aktuelni izborni zakon EU podrazumevano postavlja izborne dane početkom juna.

„Kao što znate, Izborni zakon EU utvrđuje da je za promenu datuma potrebna jednoglasna odluka Saveta, nakon konsultacija sa Evropskim parlamentom. Pošto nijedan od alternativnih datuma nije prikupio potrebnu podršku, primenjivaće se datumi utvrđeni izbornim zakonom EU“, naglasila je Rozval u pismu.

Manjak vremena

Odluka bi mogla da izazove određene poteškoće, poslanicima koji će imati manje vremena da se sastanu, formiraju radnu većinu i donesu ključne odluke o novom sastavu Evropske komisije.

Na izborima 2019. godine, otprilike 60% od 705 poslanika EP bilo je novo u Parlamentu. U narednim anketama očekuje se da će više od polovine poslanika EU biti u svom prvom mandatu.

Stari izborni zakon

Poslanici EP bili su posebno kritični prema izbornom zakonu EU, posebno iz Evropske narodne partije (EPP) i socijalista i demokrata (S&D), Danuta Maria Hubner i Domenec Ruiz Devesa, oboje sa iskustvom u radu na ovoj temi.

Zakon je na snazi od 1976. godine i odredio je uslove za prve direktne izbore za Evropski parlament 1979. Međutim, ostao je nepromenjen uprkos nekoliko decenija stabilne evropske integracije.

Devesa je bio izvestilac predloga da se uvedu transnacionalne liste na nivou EU, da se građanima EU omogući da biraju mali broj poslanika iz drugih zemalja na listi širom EU i da se pravno obavezuje tzv. Spitzenkandidat proces, izbor kandidata za predsednika Komisije koji predstavlja evropsku političku stranku koja dobije najviše mesta.

Parlament je usvojio predlog u maju 2022, ali države članice tek treba da održe sopstveno glasanje o predlogu, a malo je verovatno da će to učiniti pre sledećih izbora, što znači da će nacrt zakona biti odbačen.

Pitanje izlaznosti u Portugalu

Prema zvaničnom izvoru iz političke grupe Evropskog parlamenta, početak juna biće posebno problematičan u Portugalu, pošto će zemlja te nedelje imati državne praznike, što rizikuje nisku izlaznost.

Međutim, Savet nije našao nikakvu drugu alternativu za to, jer neke zemlje članice imaju slična dešavanja u zemlji u drugim periodima.

(EURACTIV.rs)