Politika

SRBIJA SE OSLANJA NA PODRŠKU UN: Nastavak angažmana UNMIK od nemerljivog značaja

Autor Milena Antonijević

Srpska premijerka, Ana Branabić, sastala se juče sa podsekretarom UN za mirovne operacije Žan-Pjerom Lakroom i specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UNMIK, Karolin Zijade.

Izvor: Kurir/Screenshot

Na stastanku je bilo reči o učešću Srbije u mirovnim operacijama u svetu, kao i nastavku angažmana UNMIK na Kosovu i Metohiji.

Prema saopštenju vladine službe za odnose sa javnošću, Brnabić je istakla da Srbija kontinuirano pruža doprinos svetskom miru, bezbednosti i poštovanju međunarodnog prava učešćem u multinacionalnim operacijama UN i EU.

Brnabić je podvukla da je za Srbiju UN najznačajnija međunarodna organizacija i da se naša zemlja oslanja na njen uticaj u pogledu očuvanja izvornih vrednosti Povelje, a naročito dela o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Istakla je i nemerljiv značaj nastavka angažmana Misije UNMIK u istom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Ona je dodala da su za Srbiju veoma važne blagovremene, adekvatne i vidljive reakcije UN na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine.

U delu razgovora o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Brnabić je rekla da je neophodno da Priština ispuni sve preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma.

Lakroa je pohvalno govorio o doprinosu Srbije svetskom miru i bezbednosti učešćem u multinacionalnim operacijama pod mandatom UN.

Šefica Misije UNMIK Karolin Zijade istakla je da su brojni izazovi pred UNMIK, kao i da podržava nastavak razgovora u Briselu, kako bi se se postigao napredak.

(EURACTIV.rs)