Politika

RAZGOVORI BEOGRADA I PRIŠTINE ZAVRŠENI BEZ KONKRETNIH DOGOVORA: Bisljimi ne zna šta je ZSO

Autor Tamara Milošević Grbić

Razgovori Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu završeni su bez konkretnih dogovora o narednim koracima za formiranje ZSO i drugim pitanjima o kojima se razgovaralo.

epa10381440 The European Commission headquarters Berlaymont building in Brussels, Belgium, 29 December 2022. The EU Health Security Committee will meet on 29 December as China reopens its borders for travelers in the middle of a local COVID-19 crisis. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: EPA/OLIVIER HOSLET

Petar Petković je nakon sastanaka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, uz posredstvo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, rekao da je Beograd na sastanak došao pripremljen, sa ekspertima i predlozima, svim materijalima.

"Za razliku od Bisljimija koji je došao sam i koji je, kada je trebalo da razgovara o važnim pitanjima, poput formiranja ZSO, pitanja nestalih, slobode kretanja, pitanja koja se odnose na život, institucionalno nasilje Kurtija, nije želeo da dâ konkretne odgovore i pokušavao je različitim upadicama da obesmisli tok razgovora", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, na sastanku se razgovaralo i o pitanju energetike, međutim, na sve je Bisljimi govorio da Petković ''priča gluposti''.

''Njega ništa ne interesuje i želi da inscenira da razgovara, da napravi privid da učestvuje u dijalogu, ali smo došli do toga da ne žele da formiraju ZSO. Kada kažem ZSO, on kaže da ne zna šta je to. Gospodin ekspert tvrdi da zna sve teme, ali nije pročitao četiri osnovna sporazuma o ZSO, da je to mehanizam koji treba da obezbedi individualna i kolektivna prava za Srbe", rekao je Petković, prenela je RTS.

Kako kaže, Bisljimi i Kurti se podjednako ponašaju, napominjući da o normalizaciji života na terenu, a Bisljimi nije hteo o tome da razgovara.

"Kada pomenete rezoluciju 1244 skače kao oparen, a ZSO hoće da rešava na osnovu pisama, odluka ustavnog suda. Odlaže rešavanje pitanja nestalih iako sam tražio i da Odalović uđe u salu za sastanke. Teška je situacija i brine me kako će se stvari odvijati. Učinićemo sve da sačuvamo mir, iako je Bisljimi hteo da nas natera da reagujemo na određeni način. Kompromis mora da se dogodi, a to je za Prištinu zabranjena reč", rekao je Petković.

Odgovarajući na pitanje novinara, Petković je naveo da je Beograd kao ključnu temu istakao, pre svega, formiranje Zajednice srpskih opština.

Dodao je da je potrebno doći do zajedničke metodologije kada je reč o izradi Statuta ZSO jer je to, kako je istakao, urgentno pitanje, pre svega za mir na KiM.

Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi rekao je da nije bila ideja da se postignu dogovori već bolje razumevanje dve strane.

"Nije bila ideja da danas postignemo sporazum, ali smo razgovarali o svemu. Za nas je bilo vrlo važno da razjasnimo kakva su očekivanja Srbije od osnovnog sporazuma, kako vide član 7, da li ga vide kao instrument koji će pomoći integraciju Srba u nezavisnu Republiku Kosovo ili kao instrument koji mogu iskoristiti da učine Kosovo nefunkcionalnim. Što više znamo kakvi su stavovi Srbije, lakše ćemo moći da radimo na primeni sporazuma", rekao je Bisljimi.

Direktor Kancelarije za KiM je naveo da će Beograd nastaviti da razgovara jer je odgovorna strana, kao i da očekuje nastavak pregovora, ali i da Priština pruži svoje odgovore na predloge koji su stigli iz Evropske unije i dodao imamo naše 'crvene linije' i toga se držimo.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je nova runda dijaloga sa glavnim pregovaračima Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem bila fokusirana na implementaciju postignutih sporazuma, kao i da će se razgovori nastaviti.

"Razgovarali smo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara i imali smo za cilj da razjasnimo otvorena pitanja. Diskusije će se nastaviti", napisao je Lajčak na Tviteru.

(EURACTIV.rs)