Politika

U BRISELU POČELA NOVA RUNDA PREGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE: Lajčak očekuje da strane dogovore konkretne korake

Autor Tamara Milošević Grbić

U Briselu počeli razgovori delagacija Srbije i Kosova u okviru nastavka dijaloga uz posredovanje specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Šef delegacije Srbije Petar Petković i glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi prvo su imali odvojene sastanke sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom, a potom zajednički sastanak. U fokusu sastanaka je implementacija Sporazuma o normalizaciji odnosa i njegovog Aneksa, formiranje Zajednice srpskih opština, kao i stanje na severnu KiM.

Izaslanik Evorpske unije, Miroslav Lajčak je pred početak sastanka na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da je tokom nedavnog sastanka u Prištini, u okviru priprema za današnju novu rundu dijaloga na tehničkom nivou u Briselu, premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija obavestio o važnosti izbegavanja bilo kakvog nekoordinisanog poteza koji bi mogao da poremeti proces normalizacije.

Lajčaka je naveo da je preneo očekivanja punog fokusa na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i aneksa dogovorenog u Ohridu.

Očekujem da će oba glavna pregovarača biti spremna da se dogovore o konkretnim narednim koracima ka implementaciji Sporazuma“, istakao je Lajčak u svojoj objavi na Fejsbuku.

On se osvrnuo i na posetu Beogradu, gde se u petak sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Petrom Petkovićem.

(EURACTIV.rs)