Politika

AMERIČKI AMBASADOR MORAO DA SE IZVINI: Optužio zemlju da je pomagala Rusiji i izvozila oružje, usledile burne reakcije

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Američki ambasador Ruben Brigeti morao je da se izvini Južnoj Africi nakon tvrdnji da je izvozila oružje Rusiji.

Izvor: YouTube/US Embassy South Africa

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Afrike saopštilo je da se američki ambasador "bezrezervno izvinio" zbog tvrdnji da je ta zemlja prodala oružje Rusiji. Ruben Brigeti je u četvrtak naveo da je jedan ruski brod bio natovaren municijom i oružjem u Kejptaunu prošlog decembra.

Južna Afrika kaže da nema evidenciju o prodaji oružja i predsednik Siril Ramafosa je naredio istragu.

U petak portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi nije hteo da komentariše detalje, ali je rekao da je to "ozbiljno pitanje" i da su SAD dosledno pozivale zemlje da ne podržavaju rat Rusije u Ukrajini.

Pišući na društvenim mrežama nakon sastanka sa ministarstvom spoljnih poslova, ambasador Brigeti je rekao da je "zahvalan na prilici da... ispravi sve pogrešne utiske koje su ostavile javne primedbe".

On je u razgovoru rekao da je "ponovo potvrdio snažno partnerstvo dve zemlje i važnu agendu koju su dali njihovi predsednici".

U međuvremenu, jedna južnoafrička ministarka u vladi se osvrnula na takvu "megafonsku diplomatiju", rekavši da Južna Afrika ne može biti "maltretirana od strane SAD".

"SAD su te koje imaju sankcije protiv Rusije... one ne smeju da nas uvlače u svoja pitanja sa Rusijom", rekla je Khumbudzo Nšavheni, ministar u Predsedništvu, za javni servis SABC.

Njeni komentari usledili su posle izjave Kremlja u kojoj se navodi da je predsednik Vladimir Putin razgovarao sa svojim južnoafričkim kolegom telefonom i da su se njih dvojica dogovorili da prodube "uzajamno korisne veze".

Nema spora da je ruski brod, poznat kao "Ledi R", pristao u pomorsku bazu u blizini Kejptauna prošlog decembra - što je izazvalo pitanja tadašnjih lokalnih političara. Još treba da se utvrdi da li je brod snabdeven oružjem pre povratka u Rusiju.

Ako su optužbe tačne, Južna Afrika će prekršiti sopstveni Zakon o kontroli naoružanja, kojim se obavezuje da "neće trgovati konvencionalnim oružjem sa državama uključenim u represiju, agresiju ili terorizam". U istom aktu, Južna Afrika sebe opisuje kao odgovornog člana međunarodne zajednice.

Južna Afrika je jedna od nekolicine zemalja koje su se uzdržale od brojnih glasanja u UN o sukobu i odbila je da javno osudi Rusiju, insistirajući da nije svrstana po tom pitanju. Mesecima je regionalna supersila govorila da umesto toga podržava rešavanje sukoba posredovanjem.

Snabdevanje oružjem uz tvrdnju da je neutralna ne samo da bi uništilo taj stav, već bi ostavilo Južnoj Africi mnogo toga da objasni kako svojim građanima, tako i međunarodnoj zajednici.

Čini se da neki u vladajućem Afričkom nacionalnom kongresu (ANC) imaju trajnu naklonost prema Rusiji zbog podrške tadašnjeg SSSR-a njihovoj borbi protiv vladavine bele manjine. Ali u današnjoj Južnoj Africi mnogi postavljaju pitanja da li ova veza zaista služi interesima Južne Afrike.

"Stručnjaci kažu da ova zemlja ima više zajedničkog i mnogo veće trgovinske odnose sa Zapadom. Neki su zabrinuti zbog mogućeg ekonomskog uticaja ako se veze sa SAD dodatno zaoštre. Valuta te zemlje, rand, koja se nedeljama muči kao rezultat višemesečnih prekida struje, još više je oslabila nakon optužbi američkog ambasadora. To je dodatni problem koji građani Južne Afrike teško mogu sebi da priušte", navodi Bi-Bi-Si.

(EURACTIV.rs)