Politika

EU ZABRINUTA ZBOG IZGRADNJE POLICIJSKIH BAZA NA SEVERU KIM: Priština da poštuje imovinska prava vlasnika

Autor Tamara Milošević Grbić

EU je saopštila da osnivanje četiri policijske baze na severu KiM izaziva zabrinutost i pozvala vlasti u Prištini da se prilikom eksproprijacije nepokretne imovine striktno pridržavaju zakonskih procedura i poštuju prava vlasnika.

epa10381440 The European Commission headquarters Berlaymont building in Brussels, Belgium, 29 December 2022. The EU Health Security Committee will meet on 29 December as China reopens its borders for travelers in the middle of a local COVID-19 crisis. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: EPA/OLIVIER HOSLET

Kancelarija EU u Prištini navodi da osnivanje četiri baze “na zemljištu u privatnom i društvenom vlasništvu, u nekim slučajevima pre pokretanja postupka eksproprijacije, izaziva zabrinutost u vezi sa imovinskim pravima na severu KiM i vlasti se moraju na adekvatan način pozabaviti tim problemom", piše na sajtu Kancelarije EU/Specijalnog predstavika EU na Kosovu.

Povodom preliminarne odluke o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Zubin Potok i Leposavić, EU napominje da svaki takav proces predviđa prethodno obaveštavanje i sveobuhvatno informisanje vlasnika nekretnina, njihovo pravo da daju komentare na traženu eksproprijaciju, mogućnost odgovarajućeg pravnog leka i njihovu adekvatnu naknadu pre procesa.

EU apeluje na prištinske vlasti da se “striktno pridržavaju zakonskih procedura u eksproprijaciji nepokretne imovine, da učine sve što je u njihovoj moći da obezbede da se poštuje odgovarajući proces i da se imovinska prava vlasnika zemljišta koje je predviđeno za eksproprijaciju ili su za nju zainteresovani, u potpunosti poštuju", piše na sajtu Kancelarije.

(EURACTIV.rs)