Politika

VUČIĆ ZABRINUT ZBOG SITUACIJE NA SEVERU KIM: Kurti ne želi da formira ZSO

Autor Tamara Milošević Grbić

Predsednik Srbije sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog, Miroslavom Lajčakom nakon čega se obratio medijima i osvrnuo se na mere preduzete nakon dve tragedije, predaju oružja i zabrinutost zbog situacije na KiM

Izvor: Youtube/printscreen/RTS Sajt - Zvanični kanal

Predsednik Srbije kazao je da je specijalnom predstavniku EU preneo zabrinutost zbog sitiacije na Kosovu i Metohiji, a posebno, kako je rekao, zbog strastvene potrebe Kurtija da izaziva rat i sukobe.

"Ovo poslednje što je Kurti radio sa eksproprijacijom je toliko loše da nemam reči. Zabrinut sam naročito zato što se u Kvinti prave naivni, jer ponekad im je i tri posto izašlih na izbore legitimno, a nekad im ni 50 odsto nije ni blizu legitimiteta kakav traže", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da smo ušli u začarani krug jer Kurti ne želi da formira Zajednicu srpskih opština i istakao da je Lajčaka zabrinut za situaciju. Vučić je dodao da je Kurti za sutra "planirao upad u Zvečan".

Vučić je govorio i o zasedanju Savetu Evrope koji će biti održan u Rejkjaviku.

"Shvatili smo da teritorijalni integritet postoji za one koje oni priznaju, i to nakon insistiranja Nemačke. Kad su povelje UN u skladu sa njihovim željama, onda je sve u redu, kada nisu, to je gore po povelju", naveo je Vučić i dodao da doneo odluku, u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačiće, da Republika Srbija na samitu bude predstavljena na najnižem nivou.

"Ja neću ići u Rejkjavik i Srbija neće glasati za njihovu deklaraciju. Mi time ne možemo da sprečimo usvajanje, ali će morati da kažu da nije doneta jednoglasno. Držao sam se principa, koji ima veze sa Srbijom, UN i poveljom UN i principima. Mi smo spremni da podržimo teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, ali nismo spremni da se tako lako odreknemo teritorijalnog integriteta Srbije“, naglasio je Vučić.

Govoreći o slanju policajaca u škole predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo jer se sada kako je kazao svi osećaju neuporedivo sigurnije.

"Na leto ćemo dobiti novu generaciju mladih policajaca koji će odmah biti zaposleni. Sprečićemo 80 odsto vršnjačkog nasilja i 95 potencijalnog nasilja nad nastavnim osobljem i siguran sam da će se i roditelji i deca osećati mnogo sigurnije", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Vučić istakao i da je do 9 sati jutros u skladu sa odlukama donetim prethodnih dana i užasnih tragedija u Beogradu, okolini Mladenovca i Smedereva, u akciji prikupljanja naoružanja skupljeno je 9.401 komada oružja, 460.537 metaka različitog kalibra 884 minsko-eksplozivna sredstava, od toga 711 bombi i zolja.

"Ovo je mnogo više nego što smo u prethodne četiri legalizacije prikupili ukupno", rekao je Vučić i naveo da veruje da će ovo biti najuspešnija akcija.

"Ona će biti dugoročna, na njoj nećemo stati. Zahvaljujem se građanima Srbije. Imali smo incidente i prilikom predaje oružja, bez posledica", kazao je predsendik.

On se osvrnuo i na najavljene proteste i kazao da je skup koji je najavio za za 26. maj, uoči važnih političkih odluka, nazivajući ga skup ujedinjenja, a ne podela. 

"Nije reč o kontramitingu" kazao je Vučić.

(EURACTIV.rs)