Politika

ODUSTAO JEDAN OD KANDIDATA NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA U TURSKOj: Kome će to ići na ruku?

Autor Milena Antonijević

Kandidat za predsednika, Turske Muharem Ince, povukao se iz trke, što je potencijalno povećanje šansi glavnog opozicionog kandidata da pobedi aktuelnog predsednika, Redžepa Tajipa Erdogana na izborima u nedelju.

Izvor: EPA-EFE/STR

Ince je imao mali broj birača, a neke opozicione ličnosti su se plašile da će podeliti glasove protiv Erdogana, koji su se spojili oko glavnog rivala predsednika, Kemala Kiličdaroglua.

„Povlačim se iz ove trke. Ovo radim za svoju zemlju", rekao je Ince na konferenciji za novinare u Ankari.

„Ne želim da me krive kada izgube", rekao je on misleći na glavnu opoziciju. Njegova centristička partija Otadžbina ostaće u parlamentarnoj trci.

„Pozivam svako domaćinstvo da Domovinskoj stranci da bar jedan glas", rekao je on.

Ince nije podržao nijednog od preostalih kandidata. Njegovo ime će ostati na glasačkom listiću.

Rekao je da se povukao nakon „kampanje kleveta". Suočio se sa nedeljama groznih optužbi na društvenim mrežama u Turskoj, a kancelarija javnog tužioca u Ankari saopštila je u četvrtak da je otvorila istragu o potencijalnoj uceni.

On se kandidovao za predsednika 2018. godine, ali je izgubio od Erdogana. U martu ove godine istupio je iz Kiličdarogluove Republikanske narodne partije (CHP) i pridružio se predsedničkoj trci. U početku je odbio pozive svoje bivše stranke da se povuče zbog zabrinutosti da će oduzeti glasove Erdoganovom rivalu.

Govoreći na mitingu u Ankari, Erdogan je rekao da bi voleo da se Inče nije povukao, dodajući da je "nemoguće razumeti zašto" je to učinio.

Mehmet Karli, član CHP-a i dugogodišnji savetnik Kiličdaroglua, rekao je za CNN da će Inceovu odluku verovatno pozdraviti CHP i širi opozicioni blok. On je dodao da se očekuje da Inceove pristalice žele da vide kraj Erdoganove vladavine, pa će glasati za lidera CHP.

Turska održava izbore svakih pet godina. Za predsednika se bira kandidat koji u prvom krugu dobije više od 50% glasova, ali ako nijedan kandidat ne dobije većinu, izbori idu u drugi krug između dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova u prvom krugu.

„Kako se dan izbora približavao, svi glasovi su se približavali (Erdogan i Kiličdaroglu). Inceovi glasovi su padali", rekao je Murat Somer, profesor političkih nauka na Univerzitetu Koc u Istanbulu, napominjući da bi Inceova kandidatura verovatno dovela do drugog kruga izbora.

„On i njegova stranka nisu hteli da preuzmu ovu odgovornost", rekao je on.

Nejasno je kako bi glasale Inčeove pristalice, ali turske ankete su pokazale da bi veliki deo njegovih pristalica izabrao Kiličdaroglua ako bi se lider Domovinske partije povukao.

Očekuje se da će izbori biti tesna trka između Erdogana i Kiličdaroglua, a anketari predviđaju rekordnu izlaznost birača.

„Iako su formalno izbori, ovo je zapravo referendum i imate samo dva izbora", rekao je Somer.

(EURACTIV.rs)