Politika

SRBIJA DOBILA 268 PREPORUKA DRŽAVA ČLANICA UN U OBLASTI LJUDSKIH I MANJINSKIH PRAVA: Deo njih prihvatila na licu mesta

Autor Milena Antonijević

Republika Srbije je u okviru 4. ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda dobila 268 preporuka od 94 države članice Ujedinjenih nacija, u vezi sa kojima je državna delegacija danas dala izjašnjene.

Izvor: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Najveći broj preporuka se odnosi na oblast zaštite i unapređenja položaja i prava dece, zaštitu od nasilja, posebno porodičnog i rodno zasnovanog i trgovine ljudima, medijske slobode, pitanja iz oblasti reforme pravosuđa, procesuiranja ratnih zločina, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Deo preporuka, čije je sprovođenje već započelo ili su procesi planirani Planom rada Vlade, prihvaćen je na licu mesta, a o delu preporuka izjasniće se Vlada Republike Srbije u skladu sa rokovima Saveta za ljudska prava UN.

Šef državne delegacije i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov istakao je da načinom na koji se Republika Srbija pripremala i učestvovala u 4. ciklusu Univerzalnog periodičnog pregleda, demonstrirala svoju posvećenost zaštiti i unapređenju ljudskih prava, što je ocenjeno i od strane većine država članica UN.

Prema njegovim rečima ovaj proces nastaviće da mobiliše sve vladine institucije u pogledu unapređenja stanja ljudskih prava na nacionalnom nivou, a predstavljaće i podsticaj za dalji dijalog i unapređenje saradnje sa organizacijama civilnog društva, nezavisnim institucijama za ljudska prava, i svim drugim subjektima u Srbiji.

Elektronska baza podataka koju je ustupio Visoki komesarijat UN za ljudska prava i godišnje izveštavanje o sprovođenju preporuka dobijenih u okviru 4. ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda doprineće uspešnijem praćenju primene preporuka i efikasnijem reagovanju u slučaju zastoja u njihovom sprovođenju, podvukao je ministar. 

(EURACTIV.rs)