Politika

BRNABIĆ SE SASTALA SA O'SALIVENOM: Srbija nije platforma za zaobilaženje sankcija EU Rusiji

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Premijerka Ana Brnabić u razgovoru sa specijalnim izaslanikom za implementaciju sankcija EU istakla da Srbija nije platforma za njihovo izbegavanje, i da se vrednosno odredila prema ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Izvor: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je s međunarodnim specijalnim izaslanikom za implementaciju sankcija Evropske unije Dejvidom O'Salivenom, čiji je fokus u radu angažman u dijalogu s trećim državama i saradnja u zajedničkim akcijama u cilju sprečavanja zaobilaženja sankcija. Na početku sastanka O'Saliven je predsednici Vlade izrazio saučešće povodom tragičnih događaja koji su prošle nedelje potresli Srbiju.

Brnabićeva je istakla da Srbija nije i neće biti platforma za zaobilaženje sankcija koje je uvela Evropska unija.

Ana Brnabić je u razgovoru s Dejvidom O'Salivenom rekla da Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, ali da nikako nije i neće biti platforma za zaobilaženje sankcija koje je Evropska unija uvela, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

"Kada je reč o ratu u Ukrajini, Srbija nije vrednosno neutralna i jasno smo se odredili u vezi sa narušavanjem teritorijalnog integriteta Ukrajine", dodala je Brnabićeva na sastanku kome je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Predsednica Vlade je istakla da je Srbija kredibilan i pouzdan partner, a O'Saliven je razmenio mišljenje s Brnabićevom o konkretnim koracima koje treba realizovati sa trećim zemljama kako bi se sprečilo zaobilaženje sankcija i zahvalio na otvorenom i konstruktivnom stavu i spremnosti za dalju saradnju.

(EURACTIV.rs)