Politika

ZELENSKI SE NADA POBEDI DO 2024. GODINE: U velikom intervjuu pričao o planu za ofanzivu i vojnoj pomoći Zapada

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pričao je u velikom intervjuu o ukrajinskoj ofanzivi, pomoći Zapada i pobedi kojoj se nada do 2024. godine.

Izvor: EPA-EFE/Robin van Lonkhuijsen

Predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je Ukrajini potrebno više vremena da bi lansirala dugo najavljivanu ofanzivu protiv ruskih snaga.

Ukrajinska vojska čeka isporuku obećane vojne pomoći, rekao je on, i napad koji će uslediti nakon nje mogao bi da odluči sudbinu rata koji traje već duže od godinu dana. Biće i krucijalni test za Ukrajinu koja želi da dokaže da oružje i oprema dobijeni od Zapada mogu da promene tok konflikta.

Obraćajući se iz svog štaba u Kijevu, Zelenski je objasnio da su brigade spremne i da je neke od njih obučavao NATO. Ali vojsci je, rekao je on, potrebno "još stvari koje stižu u turama".

"Možemo da nastavimo sa onim što već imamo. I mislim da bismo bili uspešni. Ali bismo izgubili mnogo ljudskih života, što nije prihvatljivo. Zato moramo da sačekamo, potrebno nam je još malo vremena", rekao je on.

Kada i kako će se tačno ofanziva Ukrajine odigrati, i dalje se drži u tajnosti. Ruske snage ojačale su front dugačak 1.450 kilometara od Luganska i Donjecka na istoku, do Hersona na jugu.

"Ukrajinska vojska može da napreduje i ne želimo zamrznuti konflikt, na kakav Rusija računa. Rezultat koji bi razočarao Zapad mogao bi da znači smanjenje vojne podrške, i pritisak za pregovore sa Rusijom. Petina zemlje je pod ruskom kontolom i to znači da bi ustupci po pitanju teritorije mogli da budu tema. Svi imaju neku ideju, ali ne mogu da pritiskaju Ukrajinu da se odrekne dela svoje teritorije. Zašto bi bilo koja zemlja na svetu dala Vladimiru Putinu svoju teritoriju", rekao je on.

Zelenski je odbacio strahove da će izgubiti američku podršku ukoliko Džo Bajden ne bude 2024. ponovo izabran za predsednika Amerike.

"Ukrajina zna da ima bezrezervnu podršku Kongresa. Ne znamo gde ćemo biti kada se dogode izbori, ali se nadamo da ćemo pobediti do tada", rekao je on.

Zelenski je ponudio i plan mira od deset tačaka, pozvavši na povratak okupirane teritorije, isplatu naknade za štetu načinjenu zemlji tokom rata, kao i formiranje specijalnog suda za ruske ratne zločine. Plan je Moskva glatko odbila.

"Zapadne sankcije imaju uticaj na rusku industriju odbrane, i dalje imaju puno zaliha ali već vidimo da se u nekim oblastima odvija umanjeni napad. Moskva je našla načine da zaobiđe neke od mera, i pozivam zemlje da se dublje pozabave onima koji Rusiji u tome pomažu", rekao je on.

Moskva je Ukrajinu optužila i za napade dronom, što je Zelenski demantovao i dodao da Rusija "konstantno traži izgovor i opravdanje".

"Ali to nema efekta, čak ni kod domaće javnosti. Ni njihovi propagandisti nisu poverovali u to. Izgledalo je veoma, veoma veštački. To je novi izgovor da se napadne moja zemlja", rekao je on.

(EURACTIV.rs)