Politika

SRBIJA POSTIGLA NAPREDAK U ZAŠTITI LJUDSKIH I MANJINSKIH PRAVA: Ministar predstavio Izveštaj Srbije pred Savetom UN

Autor Milena Antonijević

Državna delegacija, sa ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanovim, predstavila je pred Savetom za ljudska prava UN u Ženevi, Izveštaj Republike Srbije za 4. ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda.

Izvor: RTS/screenshot

Ministar je istakao da delegacija Srbije istupa u vrlo teškom trenutku za našu zemlju i pozvao države članice Ujedinjenih nacija da se minutom ćutanja pridruže odavanju pošte tragično izgubljenim životima, žrtvama događaja 3. i 4. maja, što su one i učinile, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

On je naglasio da su Srbi i drugi pripadnici nealbanskih zajednica suočeni s brojnim problemima i izazovima na polju poštovanja ljudskih i manjinskih prava u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.

"Srbija je do sada, od osam ugovornih tela Ujedinjenih nacija zatražila da UNMIK izvesti o primeni standarda iz važećih konvencija na teritoriji Kosovo i Metohija", istakao je Žigmanov.
On je pozvao Savet za ljudska prava da izvrši uvid u stanje ljudskih prava na tom delu naše teritorije.

Od trećeg ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda, kroz koji je država prošla, 24. januara 2018. godine, Srbija je postigla značajan napredak u realizaciji dobijenih preporuka i unapređenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava.

"Posvećenost naše zemlje ovim ciljevima može se videti iz dobrovoljnog Srednjoročnog izveštaja koji je dostavljen prošle, kao i Izveštaja za četvrti ciklus UPR koji je dostavljen u februaru ove godine", rekao je ministar.

Predstavi je unapređenje zakonskog i strateškog okvira u oblastima zaštite ljudskih prava kao što su zabrana diskriminacije, zabrana torture, borba protiv zločina iz mržnje, borba protiv govora mržnje, sprečavanje nasilja u porodici, borba protiv trgovine ljudima.

Takođe, predstavljeni su i dalji napori Srbije vezani za unapređenje vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao i doslednost u poštovanju zagarantovanih sloboda izražavanja i slobode medija, te dalje ostvarivanje ciljeva održivog razvoja.

"Kao država, obezbeđujemo poštovanje ratifikovanih međunarodnih ugovora i dosledno i pravovremeno ispunjavamo svoju obavezu izveštavanja, a prema preporukama svih UN mehanizama se odnosimo kao značajnim i vrednim putokazima kako da održimo dostignute standarde i unapredimo stanje ljudskih prava, jer ljudska prava su polje na kome se može postići uvek više i bolje i taj posao se nikada ne završava", rekao je Žigmanov.

Za današnji dijalog sa delegacijom Srbije prijavila se 101 zemalja članica UN, koje su postavljale pitanja i davale preporuke tokom sednice posvećene razmatranju Izveštaja Srbije kao članice UN-a.

Preporuke država članice UN su se, najviše odnosile na teme kao što su, zaštita od nasilja u partnerskim odnosima i porodici, prava deteta, rodna ravnopravnost, zaštita posebnih osetljivih društvenih grupa kao što je LGBT, osoba sa invaliditetom, migranata, unapređenje položaja nacionalnih manjina sa naglaskom na romsku nacionalnu manjinu, sloboda izražavanja i medija i borba protiv svih oblika govora mržnje i drugo.

Tokom sutrašnjeg dana delegacija Srbije izjasniće se o dobijenim preporukama.

Delegaciju Srbije čine predstavnici Ministarstava zaduženih za oblast rada, porodične i socijalne zaštite, pravosuđa, unutrašnjih poslova, životne sredine, kulture i informisanja. Tu su takođe i predstavnici Koordinacionog tela Vlade za rodnu ravnopravnost, kao i državnih organa zaduženih za Kosovo i Metohiju, izbeglice, migracije i za nestala lica.

Delegaciji Srbije pridružio se i ambasador pri stalnoj Misiji UN u Ženevi, Dejan Zlatanović.

(EURACTIV.rs)