Politika

POSLANICI EP USVOJILI REZOLUCIJU O SRBIJI I KOSOVU: Normalizacija odnosa preduslov za pristupanje EU

Autor Tamara Milošević Grbić

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili izveštaj o napretku Srbije i Kosovu sa 508 glasova za, 76 protiv i 37 uzdržanih. Izveštaj je usvojen u formi Rezolucije, koja nema pravno obavezujući karakter.

epa06258806 President Petro Poroshenko of the Ukraine delivers his speech at the Council of Europe in Strasbourg, France, 11 October 2017. EPA-EFE/PATRICK SEEGER
Izvor: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Zajedničku konferenciju za novinare održali su autori izveštaja o Srbiji i Kosovu, izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik i izvestiteljka za Kosovo Viola fon Kramon-Taubadel. 

Nacrt izveštaja je u februaru predstavio izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, a na taj tekst poslaničke grupe podnele su skoro 500 amandmana od kojih su neki postali kompromisni amandmani.

Tekst rezolucije ušao i je usmeni amandman Vladimira Bilčika u kom se najoštrije osuđuje masovno ubistvo u Srbiji u maju 2023. i poziva na detaljnu istragu u znak solidarnosti i žalosti sa žrtvama, ali i devet amandmana u kojima se između ostalog ističe žaljenje zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji i osuđuju se bliski odnosi Srbije sa Rusijom.

U izveštaju se Beograd i Priština pozivaju da se u ovaj proces uključe u dobroj veri i u duhu kompromisa kako bi postigli sveobuhvatan, pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji, "na osnovu principa međusobnog priznavanja" i poziva se na punu primenu svih postignutih sporazuma u okviru dijaloga uključujući i ZSO.

Ponavlja se ozbiljna zabrinutost za stanje u oblasti slobode izražavanja i nezavisnosti medija, i navodi da je to "oblast koju treba rešavati kao pitanje od najvećeg prioriteta", ali se i pozdravlja osnivanje vladine radne grupe za zaštitu novinara.

Podseća se da se proces pristupanja EU zasniva na istinskoj spremnosti zemlje kandidata da se pridržava vrednostima i principima EU i izražava se zabrinutost zbog trenda smanjenja podrške članstvu Srbije u EU i rastuće podrške ruskom režimu.

U delu o ustavnim promenema, konstatovana je reforma ustava na referendumu u januaru 2022. godine i usvajanje seta pravosudnih zakona u Narodnoj skupštini u februaru ove godine i ističe se da proces reformi treba da se nastavi kroz usvajanje relevantnog okvira za implementaciju zakona u skladu sa najboljim evropskim praksama i u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

Kada su u pitanju izborni uslovi, poslanici EP pozivaju srpske vlasti da u potpunosti primene sve preporuke OEBS-a, posebno one koje se tiču pristupa političkih aktera medijima, transparentnosti finansiranja izborne kampanje.

Poslanici EP izražavaju zabrinutost zbog atmosfere u parlament i pozivaju na jednak tretman opozicionih poslanika, dosledno i efikasno sprovođenje skupštinskog Kodeksa ponašanja i nepristrasno sankcionisanje krišenja integriteta Narodne skupštine.

U izveštaju se izražava zabrinutost zbog slučaja Elektroprivrede Srbije, banalizovanja slučaja Savamala a Srbija poziva da pruži ubedljivije rezultate u slučajevima od visokog javnog interesa, uključujući slučajeve Krušika, Jovanjice i Belivuka, izražava zabrinutost zbog navoda da je Darko Šarić organizovao međunarodnu kriminalnu organizaciju dok je boravio u srpskom zatvoru.

Nakon usvajanja izveštaja Bilčik je na svom Tviteru napisao da se nada da njegov izveštaj može da ohrabri Srbiju na njenom evropskom putu.

"Radujem se razgovoru o izveštaju u Beogradu", napisao je Bilčik.

U izveštaju o Kosovu pohvaljena su dostignuća Kosova u demokratizaciji, pozvano je pet zemalja EU koje ga još nisu priznale da to što pre učine, a sve članice da pripreme mišljenje o aplikaciji Kosova za članstvo u EU. Izraženo je žaljenje zbog činjenice da su inicijative za uključivanje srpske zajednice u političke, društvene i ekonomske strukture Kosova i dalje veoma ograničene i pozvana vlada Kosova i predstavnici kosovskih Srba da se obavežu na istinski dijalog kako bi se ojačalo međusobno poverenje.

"Kosovo se pohvaljuje za napredak u sprovođenju evropskih reformi, a EU poziva da bez daljeg odlaganja pripremi mišljenje o osnovanosti aplikacije Kosova za članstvo u EU", rekla je Viola fon Kramon-Taubadel.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je u raspravi o izveštaju o Srbiji da protekla godina nije bila bez izazova za odnose Evropske unije i Srbije, ali da je važno i u interesu EU da kontinuirano radi sa Srbijom i da joj pomaže na evropskom putu.

(EURACTIV.rs)