Politika

NEMAČKA POVEĆAVA PRITISAK NA KINU: Oštre reakcije nakon otkazivanja sastanka ministara finansija

Autor Aleksandra Vrbica

Kristijan Lindner je trebalo da se sastane sa kineskim ministrom finansija Liu Kunom u sredu, ali je njegova poseta Pekingu otkazana nakon što je kineska vlada rekla da Liu ima obaveze.

Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner pozvao je na oštriji stav prema Kini nakon što je zakazani sastanak sa njegovim kineskim kolegom otkazan u poslednjem trenutku.

Lindner je trebalo da se sastane sa kineskim ministrom finansija Liu Kunom u sredu, ali je njegova poseta Pekingu otkazana nakon što je kineska vlada rekla da Liu ima obaveze.

Zbog toga je pozvao je na „realan i samouveren pristup Kini". Ipak, trebalo bi nastaviti razmenu između dve zemlje, smatra Lindner.

„Nećemo dozvoliti da se naše liberalne vrednosti kupuju za dobre poslovne dogovore", rekao je Lindner. Dakle, ravnotežu između vrednosti i ekonomskih interesa treba pomeriti u korist prvih, dodao je on.

Nemačka vlada je u procesu razvoja nove kineske strategije, koja bi trenutno bila "finalizovana", rekao je Lindner.

U međuvremenu, kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang pokušao je da smiri situaciju tokom posete Berlinu, gde se sastao sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok.

Izvor: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

„Gospodin Lindner je, naravno, dobrodošao u našu zemlju", rekao je on i dodao da su pripreme za njegovu posetu već obavljene. Kineska vlada se nada da će „uskoro poželeti dobrodošlicu" Lindneru, rekao je on.

Lindner je rekao da je kineska vlada ponudila alternativni datum za sastanak sledeće nedelje, ali da nije bilo moguće dogovoriti se „u tako kratkom roku".

U Berlinu su se Kin i Berbok pripremali za konsultacije nemačko-kineske vlade, planirane za jun. Poslednji od takvih bilateralnih sastanaka više ministara održan je 2021. godine putem video konferencije.

U govoru održanom u Evropskom parlamentu u utorak, nemački kancelar Olaf Šolc pokazao je podršku strategiji Evropske komisije prema Kini, opisujući odnos kao trostruki: „partnerstvo, konkurencija i sistemsko rivalstvo".

„Nema razdvajanja, ali pametno uklanjanje rizika je moto," rekao je on, što je takođe više puta naglašavala predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

(EURACTIV.rs)