Politika

KINA U POSLEDNJEM TRENUTKU OTKAZALA POSETU NEMAČKOG MINISTRA: Šta se krije iza ovog poteza?

Autor Milena Antonijević

Nemački ministar finansija, Kristijan Lindner, neće putovati u Peking pošto je njegov kineski kolega Liu Kun, sa kojim je trebalo da se sastane u sredu, otkazao posetu u poslednjem trenutku.

Izvor: EPA-EFE/Mark R.Cristino

Ovaj potez, oko koga stručna javnost spekuliše, mogao bi biti dublji od običnog sukoba oko otkazivanja.

Prema saopštenju nemačkog ministarstva finansija, Liu Kun je neočekivano otkazao sastanak samo dva dana pred susret.

„Kinesko ministarstvo finansija zatražilo je tokom vikenda da razgovori dvojice ministara planirani za 10. maj budu odloženi ", rekli su za Velt, dodajući da kineska strana nije dala dublje objašnjenje, što je izazvalo spekulacije o pravom razlogu otkazivanja. .

Lindner i njegova stranka, liberalni FDP, imaju prilično distanciran odnos sa Kinom i pozvali su Nemačku i Evropsku uniju da budu oprezne u pogledu svojih odnosa sa „sistemskim rivalom".

Nedavno, ministarka obrazovanja i istraživanja Betina Štark-Vacinger, takođe iz liberalnog FDP-a, bila je prva članica nemačke vlade koja je posetila Tajvan. Poseta je navela kinesku ambasadu u Nemačkoj da izrazi „značajno nezadovoljstvo" ovim potezom.

„Da li otkazivanje ima ikakve veze sa stavom FDP-a da Nemačka treba da zastupa svoje interese u odnosu na Peking, stvar je spekulacija", rekli su za Velt iz Ministarstva finansija.

Planirani sastanak Lindnera i Kuna trebalo je da pripremi dve zemlje za predstojeće vladine konsultacije. Kako je saopštilo nemačko ministarstvo, to će sada biti odloženo za kasniji datum, koji tek treba da bude objavljen.

U međuvremenu, nemačka koaliciona vlada je već nekoliko puta odlagala predstavljanje svoje planirane strategije odnosa sa Kinom.

Dokument opisuje budući pristup zemlje političkim i ekonomskim odnosima sa Pekingom.

(EURACTIV.rs)