Politika

RUSIJA ĆE BITI POBEĐENA, BAŠ KAO NACIZAM: Obraćanje Zelenskog povodom obeležavanja kraja Drugog svetskog rata

Autor Aleksandra Vrbica

„Staro zlo koje moderna Rusija vraća, biće poraženo kao što je pobeđen nacizam", rekao je ukrajinski predsednik u kijevskom memorijalu i parku iz Drugog svetskog rata.

Izvor: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Predsednik Volodimir Zelenski obećao je u ponedeljak (8. maja) da će ruske snage biti poražene u Ukrajini baš kao što je nacistička Nemačka poražena 1945. godine, tokom obraćanja povodom obeležavanja kraja Drugog svetskog rata.

Njegov govor snimljen na ratnom spomeniku u Kijevu dolazi jedan dan uoči Dana pobede u Moskvi, godišnjice koja će biti obeležena paradom vojske kroz Crveni trg sa pooštrenim obezbeđenjem.

Ukrajinske snage su u međuvremenu saopštile da su tokom noći oborile skoro trideset ruskih dronova za napade, što je izazvalo eksplozije i sirene za vazdušne napade u prestonici.

„Staro zlo koje moderna Rusija vraća, biće poraženo kao što je pobeđen nacizam", rekao je Zelenski u video snimku u kijevskom memorijalu i parku iz Drugog svetskog rata.

„Kao što smo tada zajedno uništavali zlo, sada zajedno uništavamo slično zlo", dodao je on.

Zelenski je govorio na godišnjicu predaje nacističke Nemačke savezničkim snagama 8. maja 1945, na Dan pobede u Evropi.

On je rekao da je parlamentu podneo predlog zakona o zvaničnom obeležavanju kraja Drugog svetskog rata u Ukrajini 8. maja, koji se godinama obeležavao u Rusiji i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

"Naša pobeda"

Ovaj potez je samo poslednji u nizu koraka koje je Ukrajina preduzela poslednjih godina kako bi se distancirala od Moskve, uključujući i preimenovanje ulica i gradova koji su nosili imena sovjetskih ličnosti.

Zelenski je rekao da će Ukrajina umesto toga obeležiti Dan Evrope 9. maja, koji promoviše mir i jedinstvo na kontinentu.

EU je pozdravila taj potez i rekla da će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posetiti Kijev i da će se ona sastati sa Zelenskim u utorak, u trenutku kada je Brisel predložio novi paket sankcija Rusiji. Portparol je rekao da će te mere biti usmerene na "izbegavanje sankcija".

Kremlj se oslanjao na retoriku Drugog svetskog rata kako bi opravdao svoju invaziju, rekavši u februaru prošle godine da pokreće rat za „denacifikaciju" Ukrajine.

Ali ukrajinski lider je rekao da je Kremlj odgovoran za „agresiju i aneksiju, okupaciju i deportaciju", kao i za „masovna ubistva i mučenje".

„Na sve ovo će odgovoriti naša pobeda - pobeda Ukrajine i slobodnog sveta."

Izvor: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Novi napadi

Obraćanje je usledilo nekoliko sati nakon što su ukrajinske snage saopštile da su oborile 35 dronova koje je lansirala Rusija u napadu u kojem je pet osoba ranjeno u Kijevu.

Novinari AFP-a na licu mesta nakon napada videli su uništen stan u ruševinama u prestoničkom kvartu Svjatošinski.

Vadim, 47-godišnji stanovnik okruga, rekao je da je čuo sirene za vazdušni napad i osetio podrhtavanje zgrade kada su počela urušavanja.

„U ratu smo već godinu dana. Uvek je strašno. Nije tako strašno kao na prvoj liniji fronta. Ali naravno da je zastrašujuće. Užasno je za decu", rekao je on za AFP.

Rekao je da su njegova deca upravo stigla u posetu nekoliko sati pre napada.

U južnom delu Odese, zvaničnici su rekli da je ruski udar pogodio skladište, pri čemu je jedna osoba poginula, a nekoliko je povređeno.

U istočnom regionu Donjecka, Ukrajina je saopštila da su ruske snage rasporedile municiju sa fosforom u Bahmutu, epicentru višemesečnih borbi.

Dan pobede, ključni događaj u ruskom političkom kalendaru pod predsednikom Vladimirom Putinom, nastavlja se uprkos nizu nedavnih sabotaža u zemlji. Događaji u nekoliko ruskih gradova otkazani su zbog bezbednosnih razloga, kao i u centrima pod kontrolom ruskih snaga na aneksiranom poluostrvu Krim.

(EURACTIV.rs)