Politika

KINESKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA U POSETI EVROPI: Peking pokušava da bude posrednik u ratu u Ukrajini

Autor Tamara Milošević Grbić

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang ove nedelje boraviće u poseti Evropi, saopštio je Peking, u svetlu pokušaja Pekinga da deluje kao posrednik u ukrajinskom ratu.

epa07438467 Delegates attend the closing of the second session of the 13th National People's Congress (NPC) at the Great Hall of the People in Beijing, China, 15 March 2019. The NPC has over 3,000 delegates and is the world's largest parliament or legislative assembly though its function is largely as a formal seal of approval for the policies fixed by the leaders of the Chinese Communist Party. The NPC runs alongside the annual plenary meetings of the Chinese People's Political Consultative Conference (CPPCC), together known as 'Lianghui' or 'Two Meetings'. EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
Izvor: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Peking je nastojao da se prikaže kao neutralna strana u ruskom ratu u Ukrajini, a predsednik Si Đinping je prošlog meseca održao prvi razgovor sa liderom Kijeva od invazije Moskve.

Ali nedavni komentari kineskog ambasadora u Francuskoj koji dovode u pitanje suverenitet bivših sovjetskih država doveli su u pitanje njen neutralni stav, a dokument o stavu iz Pekinga o okončanju sukoba naišao je na skepticizam Sjedinjenih Država i NATO-a.

Ćinova poseta dolazi nakon nekoliko poseta Kini evropskih lidera, među kojima su pre svega francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

On će od ponedeljka do petka održati sastanke sa kolegama iz Nemačke, Francuske i Norveške, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Očekuje se da će Kina i francuske kolege "razmeniti mišljenja o implementaciji konsenzusa koji su postigli dva šefa država" prošlog mjeseca, rekao je on na brifingu u ponedjeljak i dodap da će takođe „promovisati sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Francuske“, rekao je Vang.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da će u utorak u Berlinu Ćin razgovarati sa Berbokom. Portparol Kristofer Burger rekao je na redovnoj konferenciji za novinare da je rat u Ukrajini „za nas veoma visok spoljnopolitički prioritet u svim našim razgovorima“.

Burger je rekao da Berlin veruje da "Kina ima važnu ulogu u ovom pitanju i, u tom pogledu, ne bi me iznenadilo da se ovo ponovo pokrene".

Zvaničnici u Parizu rekli su da će se Ćin u sredu sastati sa francuskom ministarkom spoljnih poslova Katarinom Kolonom, a najviši norveški diplomata je rekao da će njegova poseta u petak omogućiti nacijama da „razgovaraju o pitanjima koja se odnose na naše zajedničke interese“.

Važno je imati redovan dijalog sa Kinom, koja je jedan od najvažnijih igrača u međunarodnoj politici i svetskoj ekonomiji“, rekla je ministarka spoljnih poslova Aniken Huitefeld, dodajući da će se Kin sastati i sa premijerom Jonasom Garom Storeom.

Balansiranje

Ćinova poseta dolazi nakon što je Peking ponovio da poštuje suverenitet svih bivših sovjetskih zemalja. Ovo je usledilo nakon komentara Lu Šajea, kineskog izaslanika u Parizu, da zemlje koje su nastale nakon pada Sovjetskog Saveza „nemaju efektivni status prema međunarodnom pravu“.

Činilo se da se njegovi komentari francuskoj televiziji odnose ne samo na Ukrajinu, koju je Rusija napala u februaru 2022.godine, već i na sve bivše sovjetske republike koje su se pojavile kao nezavisne nacije nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da je objašnjenje iz Pekinga "propisno razjašnjeno" pitanje i da Kina ne dovodi u pitanje suverenitet bivših sovjetskih država.

Si je razgovarao sa Zelenskim telefonom ubrzo nakon besa zbog Luovih komentara, a nakon jednočasovnog razgovora Si se navodno zalagao za mirovne pregovore.

Poziv je podstakao ruske optužbe da Ukrajina podriva napore da se okončaju borbe.

Pekinški "dokument o stavu" od 12 tačaka, objavljen u februaru, mnoge zapadne vlade su smatrale iskrivljenim prema Rusiji. Prijateljska poseta Sija Moskvi u martu kada se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom takođe je izazvala široke kritike.

Peking kaže da je neutralan u ukrajinskom sukobu. Si nikada nije osudio rusku invaziju, ali je kineski lider bio pod povećanim pritiskom zapadnih zemalja da se umeša.

Berbok je pozvala Kinu da zatraži od „ruskog agresora da zaustavi rat“ u Ukrajini tokom njene posete Pekingu prošlog meseca i rekla da „nijedna druga zemlja nema veći uticaj na Rusiju“.

Ona je takođe rekla da je izrazila zabrinutost u vezi sa pitanjima ljudskih prava i upozorila na opasnosti od eskalacije tenzija sa Tajvanom.

Njena poseta kineskoj prestonici usledila je nedelju dana nakon posete Makrona i Ursule fon der Lajen, šefice Evropske komisije, koja je takođe pozvala Peking da igra veću ulogu u rešavanju krize u Ukrajini.

(EURACTIV.rs)