Politika

IZNENADNA POSETA URSULE FON DER LAJEN UKRAJINI: Na Dan Evrope sastaje se sa Zelenskim

Autor Aleksandra Vrbica

Ovo će biti peta poseta predsednice Evropske komisije toj zemlji od početka rata Rusije protiv Ukrajine u februaru 2022. godine, a poslednja je bila samit EU-Ukrajina početkom ove godine.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Dan Evrope, u utorak 9. maja boraviće u još jednoj iznenadnoj poseti Ukrajini, saopštila je izvršna vlast EU.

„Poseta će se fokusirati na sve dimenzije naših odnosa sa Ukrajinom", rekao je novinarima glavni portparol EU Erik Mamer, najavljujući posetu tokom koje se očekuje da će se fon der Lajen sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Putovanje ima za cilj da reafirmiše „nepokolebljivu podršku EU zemlji".

To će biti peta poseta fon der Lajen toj zemlji od početka rata Rusije protiv Ukrajine u februaru 2022. godine, a poslednja je bila samit EU-Ukrajina ove godine početkom februara.

„Naravno, primetićete da će se ova poseta održati na Dan Evrope", rekao je Mamer, misleći na godišnju proslavu evropskog jedinstva koja se obeležava povodom završetka Drugog svetskog rata.

Poseta će se desiti u trenutku kada je Zelenski ukrajinskom parlamentu podneo nacrt zakona kojim se predlaže da 8. maj bude Dan sećanja i pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu.

Tokom proteklih nekoliko meseci, rukovodstvo Ukrajine iznelo je nedvosmislen zahtev za članstvo u EU, a ukrajinski zvaničnici očekuju da bi pregovori o pristupanju mogli da počnu već krajem ove godine.

Komisija je preporučila da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU u junu 2022. uz razumevanje da Kijev preduzima niz zakonodavnih i političkih koraka.

Evropska komisija treba da objavi svoju procenu napretka Ukrajine kasnije ove godine, uz usmenu prezentaciju sedam reformskih preporuka izvršne vlasti EU koja se očekuje u narednim nedeljama, i formalnog paketa proširenja na jesen.

Izvršna vlast EU nije komentarisala da li će usmena ocena biti dostavljena ukrajinskoj strani tokom posete.

(EURACTIV.rs)