Politika

PLAN EU ZA NOVI PAKET SANKCIJA: Na meti kineske kompanije koje pomažu Rusiji

Autor Aleksandra Vrbica

Otkako je Rusija pre 14 meseci pokrenula invaziju na Ukrajinu, EU je usvojila 10 paketa sankcija protiv ruskih pojedinaca i kompanija, što nanosi ekonomske poteškoće i otežava finansiranje rata.

Izvor: EPA-EFE/XINHUA / Xie Huanchi

Evropska unija je predložila uvođenje sankcija kineskim kompanijama optuženim za prodaju opreme koja bi se mogla koristiti za oružje i koja bi mogla pružiti podršku ruskoj ratnoj mašineriji, izvestio je u nedelju (7. maja) The Financial Times (FT).

Sedam kineskih preduzeća je navedeno u novom paketu sankcija o kojem će zemlje članice EU raspravljati ove nedelje, navodi se u izveštaju, citirajući kopiju liste sankcija koju je video FT.

Kako prenosi FT, spisak sankcija uključuje kompanije 3HC Semiconductors i King-Pai Technology, kao i 5 kompanija iz Hong Konga - Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry i Alpha Trading Investments.

Evropska komisija nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

King-Pai Technology je već sankcionisan od strane Sjedinjenih Američkih Država, koje su saopštile da je ta kompanija kineski dobavljač za ruski vojno-industrijski kompleks.

Otkako je Rusija pre 14 meseci pokrenula invaziju na Ukrajinu, koju je ruski predsednik Vladimir Putin nazvao „specijalnom vojnom operacijom", EU je usvojila 10 paketa sankcija protiv ruskih pojedinaca i kompanija, što nanosi ekonomske poteškoće i otežava finansiranje rata.

Peking kaže da je neutralan u ovom sukobu. Njen lider Si Đinping nikada nije osudio rusku invaziju, dok je bio pod povećanim pritiskom zapadnih zemalja da se umeša i posreduje.

Izvor: EPA-EFE/Alessandro Guerra

Si je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim 26. aprila, prvi put od ruske invazije na Ukrajinu, nakon što je Kijev mesecima javno tražio takve razgovore.

Međutim, neki lideri zemalja EU sumnjaju u iskrenost Kine u pomaganju u uspostavljanju mira u Ukrajini. Litvanski predsednik Gitanas Nauseda veruje da je cilj Kine da nastavi rat.

Tanka je linija između kineskih komponenti koje stižu do Rusije i zvanične kineske vojne pomoći Moskvi. SAD su upozorile Peking na „posledice" ukoliko Kina pruži materijalnu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Rusija i Kina su prošlog februara potpisale partnerstvo „bez ograničenja", malo pre nego što su ruske snage napale Ukrajinu, a njihove ekonomske veze su procvetale kako su se veze Moskve sa Zapadom smanjile.

(EURACTIV.rs)