Politika

NOVE MERE POSLE DVA MASAKRA U SRBIJI: Razoružanje stanovništva, policajci u svim školama

Autor Tamara Milošević Grbić

Predsednik Srbije Aleksanadar Vučić na vanrednom obraćanju kome su prisutvovali svi članovi Vlade Srbije, a nakon masakra koji se dogodio u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu saopštio je nove mere koje će biti preuzete.

Izvor: Pink TV/screenshot

Predsednik Srbije izrazio je najdublje saučešće porodicama stradalih u sinoćnjem masovnom ubistvu u Mladenovcu i rekao da je posle napada na našu decu i ovaj ponovljeni masovni zločinački čin, napad na celu našu zemlju i da svaki građanin to oseća.

"Noćašnji napad je bio teroristički akt u kojem su naše specijalne antiterorističke jedinice uhapsile zlikovca, koji svetlost dana videti neće, metaforično rečeno, iz zatvora neće izaći", rekao je predsednik Srbije i dodao da se nalaže MUP-u da pripremi hitne izmene i dopune zakona o oružje i municiji kojima se pooštravaju uslovi za one koji ih imaju.

"Svi koji imaju oružje proći će reviziju. Uvodi se šestomesečne provere lica koje poseduju oružje, bez odlaganja. Odmah da se preduzmu mere za uvođenje moratorijuma za izdavanje bilo kakvih novih dozvola za oružje. MUP odmah da uputi poziv svima koji poseduju nelegalno oružje da ga odmah predaju i da ih upozore da će kazne biti drastične ukoliko to ne učine", objasnio je predsednik Srbije.

On je kazao da se nalaže Ministarstvu pravde da pooštri kazne za nedozvoljeno, neovlašćeno držanje i promet oružja.

"Na primer za kalašnjikov, od dve do 12 godina. A za bombe, granate i do 15 godina zatvora, a minimalna kazna da bude najmanje pet godina. Onaj ko neovlašćeno drži oružje, takođe od pet do 12 godina. Takođe, i pooštravanje kaznene politike za nošenje opasnih predmeta, noževa, peroreza, kojima mogu da se nanesu lakše telesne povrede", rekao je Vučić.

Smanjili smo količinu oružja, ali i kada ga smanjimo na 300.000 ni to neće biti dovoljno, rekao je predsednik i podsetio da u eri interneta i društvenih mreža niko nije siguran. Vučić je kazao da je juče bilo 25 policijskih intervencija u školama i isto toliko lažnih dojava.

"Naša policija ne može sve ni da stigne, a na sve mora da odgovori", rekao je i potom se zahvalio svim jedinicama MUP-a na predanom i odgovornom radu.

Vučić je istakao da će biti primljeno 1.200 policajaca koji će biti raspoređeni u školama. Ako u Beogradu imamo 331 škola, biće 331 policajac u tim školama.

"Moramo da nastavimo da živimo slobodno, zbog svih nas, naše dece, roditelja. Uz svu tugu i bol moraćemo da nastavimo da radimo, ali ćemo morati da se sistemski promenimo", naglasio je on.

Vučić se zahvalio i taksisti koji je dojavio policiji gde se nalazi ubica iz Mladenovcu, dok će oni, kako je rekao, koji su znali ali nisu javili policiji biti pozvani na razgovor.

"Molim ljude da budu uz svoju državu, a država će znati da se obračuna sa ovim. Želim da se zahvalim roditeljima koji su uz sav strah i šok pokazali racionalniji i ozbiljniji pristup od mnogih kojima je to posao, a nisu takvo ponašanje pokazali", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara kako da se spreči širenje panike po društvenim mrežama, predsednik Srbije je rekao da je najvažnije da se spreči širenje laži i ne samo po društvenim mrežama već svuda.

"Mi sada moramo da pregledamo svih 45.000 ljudi koji su na profilu ubice, da objasne policiji zašto im se to sviđa, rekao je on i dodao da ako se nekome tako nešto dopada, nek ide u zatvor. Srbija sada mora da podigne nivo kontraobaveštajne i obaveštajne zaštite", najavio je Vučić.

(EURACTIV.rs)