Politika

ŽELIMO DA VIDIMO DRUGOG VLADIMIRA OVDE U HAGU: Zelenski u poseti Međunarodnom krivičnom sudu

Autor Aleksandra Vrbica

„Siguran sam da ćemo to videti kada pobedimo, i pobedićemo", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Izvor: EPA-EFE/Phil Nijhuis

„Ruski predsednik Vladimir Putin mora biti izveden pred lice pravde zbog rata u Ukrajini", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u četvrtak (4. maja) tokom posete Hagu, pozivajući na formiranje suda za ratne zločine odvojenog od Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

„Agresor mora da oseti punu moć pravde. To je naša istorijska odgovornost", rekao je Zelenski u svom govoru:

„Samo jedna institucija je sposobna da odgovori na prvobitni zločin, zločin agresije: tribunal. Ne neki kompromis koji će političarima omogućiti da kažu da je slučaj navodno završen, već pravi, zaista istinit, punopravni tribunal."

Ujedinjene nacije čin agresije definišu kao „invaziju ili napad oružanih snaga jedne države na teritoriju druge države, ili bilo kakvu vojnu okupaciju".

MKS, sa sedištem u Hagu, koji je Zelenski posetio ranije tokom dana, izdao je nalog za hapšenje Putina zbog sumnje da je deportovao decu iz Ukrajine.

Ali ona nema nadležnost za navodne zločine agresije, a Evropska komisija je, između ostalih, već dala podršku za stvaranje posebnog međunarodnog centra za procesuiranje zločina počinjenih tokom agresije u Ukrajini, koji bi bio smešten u Hagu.

„Svi želimo da vidimo drugog Vladimira ovde u Hagu, onog koji zaslužuje da ovde, u prestonici međunarodnog prava bude sankcionisan za svoje zločine", rekao je Zelenski, misleći na Putina.

Izvor: EPA-EFE/Remko de Waal

„Siguran sam da ćemo to videti kada pobedimo, i pobedićemo", rekao je on i dodao: „Ko god donese rat mora da dobije presudu".

Ostaju velika pravna i praktična pitanja oko toga kako bi takav sud bio legitimisan, bilo od strane grupe zemalja koje ga podržavaju ili uz odobrenje Generalne skupštine UN.

Rusija nije članica MKS-a i već odbacuje njenu jurisdikciju. Ona poriče da je počinila zločine tokom sukoba sa Ukrajinom, koju naziva „specijalnom operacijom" za „demilitarizaciju" svog suseda.

Ranije tokom dana, u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Holandiji, Zelenski je posetio MKS na nešto manje od sat vremena.

Dok je odlazio, Zelenski je mahnuo ukrajinskoj porodici koja je stajala ispred zgrade MKS-a dok su uzvikivali „Slava Ukrajini".

Holandija je snažno podržavala Ukrajinu, a holandski premijer Mark Rute je u februaru rekao da ne isključuje bilo kakvu vojnu podršku Kijevu sve dok to ne dovede NATO u sukob sa Rusijom.

Rusija je pojačala napade dok se Ukrajina priprema za kontraofanzivu kako bi pokušala da povrati okupiranu zemlju od strane Rusije, na jugu i istoku. Rusko granatiranje u južnom regionu Hersona na liniji fronta u sredu je ubilo najmanje 23 civila.

(EURACTIV.rs)