Politika

"RUSIJA TRAŽI IZGOVOR ZA NOVI UDAR": Ukrajina demantuje navode o napadu na Kremlj

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ukrajina demantuje navode Rusije o napadu dronovima na Kremlj.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski demantovao je tvrdnje Rusije da je izvršen napad dronovima na Kremlje. U sredu uveče je Rusija saopštila da je "izvršen pokušaj atentata na predsednika Vladimira Putina".

"Mi ne napadamo Putina, niti Moskvu. Borimo se na svojoj teritoriji. Branimo svoje gradove i sela", rekao je Zelenski tokom posete Finskoj.

Kancelarija predsednika Rusije saopštila je da su odbrambene snage oborile dva drona iznad Kremlja, i zapretila "uzvraćanjem napada ako se proceni da je to neophodno". Snimci čija autentičnost nije potvrđena prikazivali su dim kako se diže iznad Kremlja, a odvojeni snimak dvojicu ljudi kako se penju uz zgradu Senata dok odjekuje mala eksplozija.

Rusija tvrdi da je Ukrajina pokušala napad na Putinovu rezidenciju kao "planirani teroristički akt", ali Ukrajina to demantuje i navodi da su ruske optužbe samo izgovor za nove napade na njenu teritoriju.

"Incident signalizira da Rusija možda priprema terorističku provokaciju širokog spektra u Ukrajini. Napad na Moskvu ne bi imao nikakvog smisla za Ukrajinu, ali bi pomogao Rusiji da opravda svoje napade na civilne teritorije", rekao je savetnik Zelenskog, Mikailo Podoljak.

"Nešto se dešava u Ruskoj Federaciji, ali definitivno ne uključuje ukrajinske dronove iznad Kremlja", rekao je on.

(EURACTIV.rs)